PREGLED TJEDNA

VIDEO: Jedna nesreća razotkrila je svu trulež HŽ-a, a dobro plaćeni HDZ-ovi direktori skrivaju se 10 dana

Novinari Jutarnjeg lista donose pregled najvažnijih političkih događaja iz ovog tjedna

Između kolodvora Okučani i Novska došlo je do naleta putničkog vlaka na teretni

 Tomislav Kristo/Cropix

Nakon što su ga Ukrajinci razbili kod Harkiva, ruski predsjednik Vladimir Putin povukao se u osamu. Dok on meditira, njegovi protivnici misteriozno umiru. Poraz ruske vojske, kako smatraju analitičari, neće biti samo prekretnica u ratu, nego bi mogao izazvati i ozbiljne probleme moskovskom režimu. Ruski mediji javljaju kako se Putin zatvorio u svoju palaču u Sočiju te da ni s kim ne želi pričati. Naveli su i kako je 19 lokalnih dužnosnika zatražilo da podnese ostavku. Nastavlja se i niz misterioznih smrti ruskih biznismena. Zadnji je Ivan Pečorin, koji je bio Putinov ključni čovjek za Arktik, a koji je, navodno, pao s broda i poginuo. Iznenada je preminuo i prorežimski novinar Vladimir Sungorkin.

Stravična nesreća skrenula pažnju na trulež Hrvatskih željeznica. Dok javnost traži odgovore, dobro plaćeni HDZ-ovi direktori brane se šutnjom. Deset dana od željezničke nesreće između Okučana i Novske u kojoj su izgubljena tri života pouzdano je samo da još dugo nećemo znati što je uzrok nesreće, ako ćemo to ikada i doznati. Čak tri agencije nadziru rad HŽ-a, a sve su se do sada pokazale prilično neučinkovite. Dok javnost želi brz i nedvosmislen odgovor zašto je putnički vlak brzinom od 100 km/h udario u zaustavljeni teretni vlak, dva HDZ-ova direktora u HŽ-u s plaćama od 25 tisuća kuna o svemu - šute.

Kao odgovor na veliku pljačku Ine, Vlada je odlučila da se domaći plin koji INA proizvede više neće moći izvoziti. Također, INA-i je naloženo da za 10 posto poveća domaću proizvodnju. Ove mjere bit će na snazi do 31. ožujka 2024. godine. Prema toj uredbi, INA je dužna plin prodavati HEP-u po reguliranoj cijeni od 34 lipe po kilovatsatu, a HEP će ga dalje prodavati lokalnim distributerima.

Vijest da SDP u Zagrebu raskida koaliciju s Možemo! bila je kratkog daha. Tinta na odluci Gradskog odbora još se nije osušila, a dokument se iz razlaza s Možemo! pretvorio u novi raskol u SDP-u. Dok je, sada već bivši predsjednik zagrebačkog SDP-a, Viktor Gotovac objašnjavao kako je zaduživanje Holdinga za 240 milijuna eura bila kap koja je prelila čašu, vrh stranke brusio je detalje njegova izbacivanja iz Partije. Da je Gotovac izgorio bilo je potpuno jasno već na sjednici zagrebačke Gradske skupštine kada se glasalo o spomenutom kreditu. Od pet SDP-ovih zastupnika, samo je jedan glasao po njegovim uputama. Na koncu je jednostavno izbačen iz stranke.

Hrvoje Zekanović, nekada oštri kritičar HDZ-a, pridružio se vladajućoj većini. Sada kao član Hrvatske demokršćanske stranke podržava Vladu Andreja Plenkovića kao 77. žetončić. Bivši prvak Hrvatskih suverenista, koji je iz te stranke izbačen zbog provakserskih stavova, pridružio se tako "srpsko-hrvatskoj trgovačkoj" koaliciji, kako je nazivao savez HDZ-a i SDSS-a. Prešao je među vladajuće jer mu se, kaže, svidjelo kako je Plenković odbio srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je poželio doći u Jasenovac.

"Danas Srbi imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju i nastavit ćemo se boriti za naše jedinstvo", rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom otvaranja radova na dijelu autoceste između Beograda i Banje Luke. Uz njega su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije, koji je podžao Dodikove velikosrpske aspiracije: "Svi znamo da su se kroz povijest granice država mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da se granice neće mijenjati i ubuduće".


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:08