PREGLED TJEDNA

Dok ga Uskokova mušterija optužuje za smrt sisačke rafinerije, Plenkoviću se ulizuje šef zadarskog aerodroma

Svjedočenje bivšeg šefa Janafa premijer je opisao jadom, čemerom i hvatanjem za slamku

Tomislav Ćorić, Dragan Kovačević, Andrej Plenković

 Cropix/Vesna Veselić/

Tko je ugasio svjetlo u rafineriji Sisak? Bivši šef Janafa Dragan Kovačević tvrdi da je to učinio bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić po nalogu premijera Andreja Plenkovića. Uskok je protiv Kovačevića podignuo optužnicu zbog primanja šest milijuna kuna mita, ali to očito nije bio dovoljan razlog da ga Nikola Grmoja iz Mosta ne pozove u Sabor na Antikorupcijsko vijeće. Povod za javno saslušanje bili su igrači koji su preprodajom plina iz Ine izvukli navodno milijardu kuna, a meta Andrej Plenković. Grmoja je organizirao javno saslušanje na kojem su Kovačeviću društvo trebali praviti Plenković, Ćorić i bivša zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić. Prethodile su javne optužbe da je Plenković hrvatsku naftu skrenuo u Mađarsku na preradu. Očekivano, Vlada je to opovrgavala, a javio se i Ćorić tvrdeći da Kovačević laže. Onda se oglasio aktualni član uprave Janafa kazavši da je upravo Kovačević naložio prespoj naftovoda kojim je nafta iz Siska potekla u Mađarsku. Na kraju se javio i Plenković posprdnim komentarom da je sve to jad, čemer i hvatanje za slamku.

U Puli će se u nedjelju održati referendum na kojem će građani reći žele li da se na njihovom Lungomareu, na mjestu sportsko rekreacijskog centra uz more, izgradi hotel. Investitor želi preduhitriti građane, pa su osam dana prije referenduma zatražili lokacijsku dozvolu ne bi li si osigurali gradnju po aktualnom urbanističkom planu. Ističu koristi koje bi, kažu, Grad imao od hotela i tvrde da će građani i dalje moći slobodno šetati uz Lungomare. No, u finišu su građanska inicijativa i pulski Možemo! ubacili u petu. Gradonačelnika Filipa Zoričića prozivaju da drži stranu investitora i ne poziva građane na referendum, a gradska vijećnica Dušica Radojčić zatražila je uvid u investitorov zahtjev za lokacijskom dozvolom, ali joj ga u Gradu ne žele pokazati. Lungomare je neki dan osvanuo ograđen trakom s oznakom "privatni posjed" što je razbjesnilo Puležane, a investitor tvrdi da ne stoji iza toga. Referendumska inicijativa se obratila i DORH-u tražeći da preispita privatizaciju šume na Lungomareu. Onda je investitor je "na mjestu događaja" sazvao konferenciju za tisak i tamo nabasao na dva piromana koji su željeli zapaliti šumu. Referendumska inicijativa kaže da s tim nema ništa i nastavlja kampanju objavom spota zašto hotelu reći "ne".

Ante Bačić "Baćo" ima člansku iskaznicu HDZ-a. To je jedina referenca koja mu je trebala da upiše Ratnu školu Ban Josip Jelačić - elitno učilište gdje se osposobljavaju visoki časnici i državni službenici za top pozicije u sektoru nacionalne sigurnosti i obrane. Ratnu školu pohađaju i strani časnici, ljudi iz državne uprave, vatrogastva, obavještajnog sustava i Civilne zaštite. Bačić nije niti iz jednog od tih resora. Nije čak odslužio ni vojni rok. Baćo je saborski zastupnik koji je u Ratnu školu upisan odlukom ministra obrane Marija Banožića, a na prijedlog šefa Sabora Gordana Jandrokovića. I to prvi zastupnik u povijesti koji je upućen u Ratnu školu. Bačićev upis na elitno vojno učilište razljutio je predsjednika RH Zorana Milanovića koji je poručio da je njegov upis protuzakonit te najavio da će mu kao vrhovni zapovjednik zabraniti ulazak u vojarnu. No, Bačić i Banožić ostali su pri svom, tvrde da ne krše zakon.

Rijetko gadljiv primjer ulizivanja premijeru Andreju Plenkoviću upriličen je u utorak u zadarskoj zračnoj luci. Taman kada je Plenković boravio u Zadru, šef tamošnjeg aerodroma odlučio je napraviti, barem je tako mislio, odličan PR posao. Organizirao je da će baš tog dana u Zadar sletjeti milijunti ovogodišnji putnik! Napravio je i mali show. Sretnoj dobitnici, dvadeset i trogodišnjoj Belgijki, uručeni su prigodni pokloni i dvije povratne karte prema destinaciji koju sama odabere. PR show pretvorio se u totalni debakl, jer je odmah "provaljeno" da je riječ o gadljivoj ulizivačkoj akciji, a ne promociji zadarskog turizma. Julie Fisser, naime, nije bila milijunta ovogodišnja putnica! Ta je brojka dosegnuta par dana prije nego što su Fisser i Plenković bili u Zadru.

"Meni je, iskreno, jako drago što se sve to poklopilo s premijerovim dolaskom i ne vidim u tome neku veliku priču. Pa zar smo doček milijuntog putnika trebali organizirati u nedjelju navečer, kad je stvarno dosegnuta ta brojka", pitao je direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić. Ne, druže direktore, stvarno bi bilo glupo da ste proslavili rekord tada kada je on zaista oboren i poklone uručili stvarnom milijuntom putniku. Uvijek je pametnije čekati šefa partije.

Prve večeri prvog dana primjene novog modela odvoza otpada gradonačelnik Zagreba Milan Ban…, pardon, Tomislav Tomašević ukrcao se u kamion Čistoće kako bi nadgledao skupljanje zagrebačkog smeća, odsad pakiranog u plave "ZG vrećice". Bila je to demonstracija plitkog političkog marketinga kojeg smo u Zagrebu u zadnjih dvadeset godina gledali suviše često.

Čelnici Europske unije dogovorili su još jedan paket sankcija. Između ostalog, odlučeno je da Srbija više neće moći uvoziti rusku naftu preko Jadranskog naftovoda. To što više neće moći transportirati jeftino kupljenu rusku naftu kroz Hrvatsku za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ustaška je zavjera. Umjesto suočavanja s posljedicama vlastite politike sjedenja na dva stolca, Vučić domaćoj javnosti prodaje priču da je Bruxelles sankcije donio na inzistiranje hrvatske Vlade, koja samo nastavlja provoditi politiku ustaškog režima(?!): "Ja uopće ne krivim Hrvatsku, rade posao koji su radili od 1941. godine".

*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:41