SPREMAJU PROSVJED

Ukrajinci iz Slavonije krenuli za Zagreb: ‘Šok. Mislili smo da će se Putin malo igrati rata, ali ovo...‘

Više nisam optimist. Ne da se bojim da će Ukrajina biti okupirana, nego da će biti potpuno uništena, rekla je Oksana Martinjuk

Oksana Martinjuk i skupina Ukrajinaca iz Osijeka

 Privatni album

Oksana Martinjuk u Hrvatsku se sa suprugom i starijom kćeri doselila prije 21 godinu. Suprug joj je dobio posao glazbenika u HNK u Osijeku. Ovdje im se rodila mlađa kćer. U Hrvatskoj im je odlično. No, srce je u Ukrajini. A, ono je danas ranjeno, kao i njihova domovina.

- Iskreno, svi smo šokirani. Otkako je došla vijest o invaziji stalno pratimo vijesti o tome što se događa i non-stop smo u kontaktu s našim obiteljima, rodbinom, prijateljima u Ukrajini – veli Oksana, inače predsjednica Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva 'Lesja Ukrajinka' iz Osijeka. Javila nam se iz autobusa koji je nju i njezinih 20-ak sunarodnjaka koji žive u Slavoniji vozio prema Zagrebu.

- U pola sata smo se skupili Ukrajinci iz Slavonije i krenuli smo prema Zagrebu kako bismo se pridružili ostalim Ukrajincima u Hrvatskoj u prosvjedu ispred ruskog veleposlanstva u Zagrebu, a planiramo ići i ispred veleposlanstava zapadnih država te od njih tražiti pomoć, podršku, reakciju na ovu agresiju – objasnila nam je Oksana i onda opet progovorila o napadu Rusije na njezinu domovinu.

image

Ukrajinci iz Osijeka

Privatni album

- Veliki šok. Evo, upravo smo čuli da je bombardirana zračna luka u gradu u Ivano-Frankivsk, u drugim gradovima je teško. Veliki je kaos, stres, nismo ovo očekivali – kaže Oksana, koja ime Vladimira Putina ne izgovara. O njemu govori rabeći osobnu zamjenicu.

- Mislili smo da će se on malo igrati rata na području Donjecka i Luganska, ali ovo, da će bombardirati Kijev i druge gradove nikako nismo očekivali – kazala nam je ova Ukrajinka, kojoj su u domovini roditelji, rodbina, prijatelji...

- Non-stop se čujem s majkom. Oni su u središnjoj Ukrajini, između Kijeva i Odese. Taj dio još nije izložen napadima, ali čuju se avioni i situacija je prilično zastrašujuća. Neki građani su ujutro sjeli u automobile i htjeli su bježati bilo preko granice, bilo na sela, ali svi su zapeli u kolonama, gradovi su zatvoreni, granice su zatvorene, ne može se nigdje. Sada se očekuje i dodatna mobilizacija za vojsku, za obranu – kazala je naša sugovornica, koju smo upitali što očekuju od zapada.

image

Oksana Martinjuk

Privatni album

- Bila bih najzadovoljnija kada bi zapad reagirao i bombardirao Moskvu, kada već on bombardira Kijev. No, znam da se to neće dogoditi, jer on ima nuklearno naoružanje i zapad se neće usuditi napasti Moskvu – rekla je Oksana, koja se boji za sudbinu Ukrajine.

- U mirno rješenje više ne vjerujem, ranije da, a sada ne. Sada je to nemoguće. Do danas sam bila optimist, ali sada više nisam. Ne da se bojim da će Ukrajina biti okupirana, nego da će biti potpuno uništena. Znate, ja nisam bila u Hrvatskoj u vrijeme rata, ali pratila sam to putem medija, sjećam sa snimaka i fotografija, a najteže mi je padalo kada sam vidjela što se događalo u Vukovaru. To me strašno šokiralo, jer nisam mogla vjerovati da je to moguće na pragu 21. stoljeća, a evo sada 30 godina poslije vidim da je to i dalje moguće – razočarano je rekla Oksana.

'Svi smo protiv rata, ali nitko ne zna što se vrti u Putinovoj glavi'

Vijest o napadu na njihovu domovinu šokirala je Ukrajince po cijelome svijetu, pa tako i Vladu Karešina iz Slavonskog Broda, predsjednika Ukrajinske zajednice u Republici Hrvatskoj, koji, iako je, kao i njegovi roditelji, rođen u Hrvatskoj gdje su mu preci stigli prije 115 godina, zadržao jake veze sa svojom domovinom i sunarodnjacima. U Ukrajini mu živi sestrična, ali i jako puno prijatelja.

- Tužan sam, žalostan... Jutros smo vidjeli na vijestima da je počeo napad i ostali smo zatečeni. Bez obzira na sve nismo očekivali da bi u 21. stoljeću jedan takav veliki vođa pokrenuo rat prema Ukrajini nakon toliko nepotrebno izgubljenih života i prolivene krvi u prethodnim ratovima na cijeloj kugli zemaljskoj. Na ovo se ne može ostati ravnodušan, a pogotovo mi moji smo krvno povezani s napadnutom državom. Ne znam što bih rekao, to je situacija u kojoj ljudski razum ne funkcionira – kazao nam je Karešin, koji se zadnju put sa sestričnom i prijateljima čuo u srijedu.

- Živjeli su u velikoj neizvjesnosti, jer nisu znali što će se dogoditi, što mogu očekivati. Danas nisam uspio s njima stupiti u kontakt, jer je teško uspostaviti vezu, ali po snimkama koje dolaze vidimo da je užasno - veli Karešin, kojega smo upitali što očekuje od zapadnih sila.

- Svi smo protiv rata, vjerujem da je i zapad protiv njega, ali nitko ne zna što se vrti u Putinovoj glavi i zato je sve neizvjesno. Putin vrti svoje uvjete, zapad svoje, a Ukrajinci pate i stradavaju. Znam da mi želimo mir, a što će biti pokazat će vrijeme – rekao je naš sugovornik, koji je optimist po pitanju opstojnosti ukrajinskog suvereniteta, ali ga žalosti cijena koja će za to biti plaćena.

- Svi ratovi na kraju završe tako da napadnute države ostanu u svojim granicama, pa mislim da će Ukrajina preživjeti kao država, ali zato će biti plaćena velika i skupa cijena sa puno ljudskih žrtava. Nije ovo prvi put da se provodi teror nad Ukrajincima, sjetimo se gladomora i 7-8 milijuna namjerno izgladnjelih i mrtvih ljudi. Rusija je velika sila, ali svakoj sili jednom dođe kraj – poručio je Karešin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:15