VIKTOR FILIMA

Ukrajinska manjina u Hrvatskoj zgrožena: ‘Neka vam bude jasno, Putin se neće zaustaviti na Ukrajini‘

Viktor Filima otkriva kako u Hrvatskoj službeno živi oko 2000 Ukrajinaca, no vjerojatno ih ima i više od 5000...

Prosvjednici protiv agresije na Ukrajinu prosvjeduju ispred Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosanskoj ulici.
 

 Marko Todorov/Cropix

Predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba Viktor Filima otkriva nam kako u Hrvatskoj službeno živi oko 2000 Ukrajinaca, no vjerojatno ih ima i više od 5000. I gotovo svi s kojima se čuo, neugodno su iznenađeni ruskim napadom na Ukrajinu.

image

Prosvjednici protiv agresije na Ukrajinu prosvjeduju ispred Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosanskoj ulici.

Marko Todorov/Cropix

- Usred noći je, podmuklo i beskrupulozno, izvršena agresija Ruske Federacije na Ukrajinu. Putin se neće zaustaviti na Ukrajini. Ukrajina je štit Europe, i zato je sada treba maksimalno podržati. Ukrajinci će se braniti jer 45 milijuna stanovnika te zemlje nema kamo pobjeći niti se odseliti. Primorani su braniti svoju zemlju. To nije samo sukob Ukrajine i Rusije, niti SAD-a i Rusije, nego sukob dviju vizija svijeta - jedne demokratske s ljudskim pravima, i druge, totalitarne. Biti slijep pored zdravih očiju, to je ruska škola pranja mozga i indoktrinacije. U takvom totalitarnom sistemu vlasti se dokopao čovjek kao što je Putin, i nema demokratskih instrumenta da ga se smijeni. To dovodi do kolektivnog Putina, što znači da su i Rusi svjesni da je on izgubio zdrav razum, ali ga se i oni sami boje više nego Ukrajinci i ostatak svijeta - komentira Viktor Filima i otkriva kako je on rođen u Hrvatskoj, ali mu je pradjed ovamo došao iz Ukrajine prije Oktobarske revolucije da ne završi u Sibiru.

image

Ukrajinci na splitskoj rivi prosvjeduju protiv agresije na Ukrajinu.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Filima ističe kako u Ukrajini ima rodbinu i prijatelje s kojima svakodnevno kontaktira.

image

Ukrajinci na splitskoj rivi prosvjeduju protiv agresije na Ukrajinu.

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Svaki dan sam u kontaktu s ljudima u Ukrajini. U toj zemlji već se osam godina mirno ne spava. Da će se ovo kad-tad dogoditi, svjesni smo još od 1994. godine, kada je Ukrajina razoružana od nuklearnog oružja. Bilo je samo pitanje vremena. No, Ukrajina će se sigurno obraniti, i to će biti kraj imperija zla. Ljudi s kojima se čujem u Ukrajini zabrinuti su, ali su odlučni. Svjesni su da je vrag s druge stane opasan, zao i podmukao. Spremni su braniti svoju zemlju. Ukrajina se tijekom proteklih osam godina pripremala za rat i dosta je ojačala, ali treba pomoć u oružju, financijsku, moralnu i svaku drugu pomoć da zaustavi ruskog agresora na braniku Europe - zaključuje Filima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 01:04