JUTARNJI OTKRIVA ISTINU

ŠTO JE PRAVA ISTINA O EUGENU LAXI? Bio je mason, živio je u Brazilu...

ZAGREB - Laž i falsifikat - prokomentirao je jučer Vinko Šunde, jedan od svjedoka tužiteljstva koji je nekad prijateljevao s Eugenom Laxom, misterioznim hrvatskim emigrantom i uglednim masonom, čije ime je bivši premijer, kako se navodi u optužnici, iskoristio za posredničku proviziju od Hypo banke u iznosu od 3,6 milijuna kuna.

Šunde je uvjeren da je Laxa, koji je preminuo 2005., u cijeloj priči iskorišten.

- Dovoljno je usporediti dva dokumenta, isplatnicu i pismo koje mi je Laxa poslao, da se vidi da to nije Laxin potpis - izjavio je jučer Šunde za Jutarnji list.

Njegovo svjedočenje je na rasporedu za četvrtak, 10. studenog, a tijekom procesa će svjedočiti i drugi Laxini prijatelji, pa i rodbina.

Razmijenili brojeve

Pretpostavka je da će ponoviti ono što su već rekli istražiteljima te što su i prije izjavljivali za Jutarnji list.

A to je, ukratko, da nitko iz Laxine blizine nije bio upoznat s time da je hrvatski emigrant poslovao s austijskom Hypo bankom, a ni s hrvatskom Vladom.

Svjedoci koji su poznavali Laxu uglavnom su izjavljivali da nije imao nikakve odnose s HDZ-ovcima, dapače, da ih je prezirao.

Takav Laxin stav potvrđuje i pismo koje je 1996. poslao zagrebačkom prijatelju Šundeu, a koje je otkrio Jutarnji list i nakon čega je uvršteno među dokaze.

Rodbina i prijatelji potvrdili su nam da je Laxa bio skloniji HSS-u, a također nisu bili upoznati ni s time da se družio, a kamoli poslovao s Tuđmanom, a i sa Sanaderom.

Jedini koji je svjedočio o Laxinom i Sanaderovom upoznavanju je Robert Tafra iz Splita.

Istražiteljima je ispričao kako je na jednom sastanku u hotelu Intercontinental krajem 1991. i početkom 1992. upoznao Sanadera i Laxu, s kojim je tada radio na prijevodu knjige “Počeci hrvatskog masonstva”, koju je i objavio 1994.

- Upoznali su se tada. Razgovarali su o nekim općim temama, a znam i da su razmijenili brojeve telefona. Pretpostavljam da su ostali u kontaktu, ali o tome nemam saznanja - ispričao je Tafra.

Laxa je 1996. poslao pismo zagrebačkom prijatelju u kojem piše:

“Mnogo poštovani, od srca Vam zahvaljujem na telexa, koje ste mi bili poslali i moram priznati da iz njih nisam postao mnogo pametniji.

Mi koji se interesiramo kako stvari idu u domovini, već znamo sve te krađe i pronevjere, kao i izdajstva koja se čini na tijelu hrvatske države.

Za mene kao ‘stranca’ je sve to tuđe i ja ne znam kako da se to klupko odmota.

U normalnoj državi su to izbori, no to kod nas izgleda ne vrijedi jer stranka na vlasti samo kaže da se prizna rezultat izbora i sjedi i dalje u svom fotelju...”.

Dokazni materijal

Pismo je Laxa poslao prijatelju iz Sao Paula u Brazilu 10. rujna 1996., samo godinu dana nakon što mu je, prema Sanaderovoj obrani, isplaćena milijunska posrednička provizija i to na zahtjev bivšeg predsjednika Tuđmana.

Je li dr. Laxa, kojemu je HDZ-ova Vlada sredila milijunsku proviziju, samo godinu dana kasnije napisao pismo u kojem bez imalo zadrške iskazuje prezir prema toj istoj vlasti?

Pismo u kojem ih proziva da su “okorjeli debelokožni razbojnici, koji se nikoga ne boje”.

Laxa u pismu nastavlja kritizirati HDZ-ovu vlast.

“Jedan dužnosnik nedavno me pitao zašto su oni svi protiv nas, na što sam mu ja odgovorio, uvedite jednom poštenu demokraciju ovdje, pa ćete vidjeti protiv koga ćete se žaliti.

Jer za sada vodite filojugovsku politiku za koju ćemo krvavo plaćati ne samo Vi, nego cijeli narod.”

Pismo je Jutarnjem dao Laxin prijatelj Vinko Šunde, umirovljenik i bivši član HSP-a 1861. u kojem je vodio Klub vlasnika oduzetih kuća i drugih nekretnina, zbog čega ga je Laxa i kontaktirao. Kasnije je Šunde postao svjedok tužiteljstva, a Laxino pismo dokazni materijal.

Šunde je Laxu upoznao početkom 90-ih.

Laxa ga je kontaktirao kako bi mu pomogao s povratom imovine jer je Šunde tada pomagao mnogim emigrantima.

- Sastali smo se nekoliko puta 1991. i 1992. Dva puta tu kod mene, doma, a nekoliko puta sam ga posjetio i u hotelu Intecontinental - ispričao je Šunde.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:23