PROGNOZA STRUKE

Pravni stručnjaci upozoravaju: Presuda Sanaderu za ratno profiterstvo pada na Ustavnom sudu

'Bitno je utvrditi koliko je bio usamljen u korupciji u svakom od istraga kojima je obuhvaćen, a koliko mu je u tome netko pomagao i štitio ga'
 Damjan Tadic / CROPIX

Uvođenje misterioznog Eugena Laxe i masonskih loža u suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu teška je manipulacija koja ima za cilj banalizirati cijeli proces i okruženje u kojem se odvija - komentira za Slobodnu Dalmaciju povjesničar Josip Jurčević.

Očito je, kazao nam je Jurčević, da se suđenje usmjerava tako da se ne istraže sve bitne okolnosti djelovanja Ive Sanadera u vrijeme kada je počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret. - Rasvjetljavanje kaznenih djela koje Državno odvjetništvo pripisuje Sanaderu trebalo bi pokazati s kojim je strukturama moći u politici i izvan nje osumnjičenik bio povezan.

Zamagljivanje s masonima

Bitno je utvrditi koliko je bio usamljen u korupciji u svakom od istraga kojima je obuhvaćen, a koliko mu je u tome netko pomagao i štitio ga. Očito da mnogima u hrvatskoj politici i ekonomiji, ali i u inozemstvu, to ne odgovara, nego se pričama o Sanaderovim zdravstvenim tegobama i masonima cijela stvar banalizira - ističe Jurčević.

- Osim utvrđivanja krivnje - dodaje naš sugovornik, suđenje jednom bivšem premijeru mora imati i određenu društvenu korist . - S obzirom na težinu kaznenih djela koja se Sanaderu stavljaju na dušu, i moć koju je imao, neizbježno se otvara pitanje potencijalne veleizdajničke uloge bivšeg premijera, kad je u pitanju zaštita elementarnih gospodarskih, političkih i vanjskopolitičkih interesa države koju je vodio.

A i veleizdajničke uloge mnogih koji su bivšem premijeru pomagali i štitili ga – smatra Josip Jurčević. Uz “uskrsnuće” masona Laxe, drugi najzvučniji detalj dosadašnjeg dijela suđenja Sanaderu je inzistiranje njegova odvjetničkog tima na protuustavnosti Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva.

Prikrivanje aljkavosti

Odvjetnik Dražen Matijević daje za pravo Sanaderovu odvjetniku Čedi Prodanoviću kada tvrdi da je nezakonito nekoga goniti za kazneno djelo koje u trenutku počinjenja nije bilo zavedeno kao takvo. - Još na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće njemački pravni stručnjak Paul Johann Anselm Ritter von Feuerbach utvrdio je jedno od temeljnih pravnih načela “nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali”.

To znači da nitko ne može biti gonjen za kazneno djelo koje u trenutku počinjenja nije kazneno djelo. Taj Zakon o nezastarijevanju ratnog profiterstva, osim što je neustavan i nezakonit, ima još jednu užasnu osobinu. On prikriva nedjelovanje institucija koje su zadužene za kazneni progon u jednom duljem periodu - ocjenjuje Dražen Matijević.

Komentirajući obrazloženja zakonodavaca da je ovakav zakon bilo nužno donijeti zbog opasnosti od zastare, odvjetnik Matijević napominje kako su od trenutka počinjenja kaznenog djela koje se Sanaderu stavlja na teret, institucije imale deset godina da makar otvore postupak, čime bi se izbjegla zastara koja je zaista nastupila.

- Ne možete zbog nečinjenja državnih institucija u jednom ili više slučajeva, mijenjati temeljna pravna načela – dodaje naš sugovornik, koji nam je potvrdio kako bi u slučaju da Ustavni sud poništi Zakon o nezastarijevanju ratnog profiterstva, pale i sve presude doneseno po tom zakonu.

Smerdel: Suđenje ide sve do Strasbourga

- Optužnica protiv Sanadera prvi je test institucije ukidanja zastara za najteža imovinska kaznena djela, jer radi se o prvom slučaju primjene tog instituta u našem pravu. Uz to, taj naš institut očekuju i testovi pred međunarodnim institucijama, ponajprije pred sudom u Strasbourgu - kaže za “Slobodnu” Branko Smerdel, ustavni stručnjak.

Na primjedbu Čede Prodanovića, Sanaderova odvjetnika, da se radi o retroaktivnoj primjeni zakona, Smerdel odgovara: - Da, to je izuzetak i baš zbog toga smatrao sam da mora biti što precizniji i da već u članku Ustava u kojemu se ukida zastara treba navesti za koja kaznena djela i u kojem razdoblju, jer radi se o izuzetnim okolnostima. Podsjeća da je autor ideje Ivo Josipović, bivši SDP-ov saborski zastupnik i aktualni predsjednik države. (V. Matijanić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 02:26