SUĐENJE STOLJEĆA ZA SLUČAJ HYPO>>>JE LI UZEO 3,6 MILIJUNA KUNA MITA?

FOTO, VIDEO Sanader prvoga dana suđenja ustvrdio: Nisam ratni profiter! Sutra svjedoči N. Valentić

 Goran Mehkek / Cropix

NOVO >>>> 13:11 Sanaderovi odvjetnici zatražili su da se u svojstvu tumača ispita profesorica za germanistiku s Filozofskog fakulteta, profesorica Vesna Ivančić, kako bi se rastumačilo je li Eugen Laxa stvarni ili fiktivni primatelj provizije. Današnje ročište je završeno. Suđenje se nastavlja sutra. Svjedočit će i bivši premijer Nikica Valentić. Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić trebao bi svjedočiti 11. studenog.

Bivši premijer ostaje iza rešetaka: Ustavni sud odbio tužbu Ive Sanadera!

12:04 Tužiteljica Tamara Laptoš čita popis svih spisa na kojima se temelji optužnica. Na popisu dokaznih materijala je 250 spisa na više od 1.000 stranica.

11:54 Nastavljeno je suđenje. Najavljeno je kako će Nikica Valentić svjedočiti u petak.

11.35 U drugom dijelu suđenja USKOK će iznijeti materijalne dokaze. Taj bi postupak trebao trajati oko dva sata. Bit će zatvoren za javnost.

10:37 - Sudac je odredio stanku do 11.45 sati.

10:25 - Sanader je rekao da je u Austriji, gdje je osnovan poseban odjel samo za istraživanje slučaja Hypo, bio pozvan samo kao svjedok te da ga Austrijanci za ništa ne terete.

Istaknuo je kako ga nitko od dužnosnika nije spomenuo njega u kontekstu provizije, nego Laxu. Rekao je da se samo Kulterer (bivši čelnik Hypo banke op.a.) naknadno sjetio da je Sanader tražio osam posto provizije.

- Na temelju iste dokumentacije me DORH optužuje dok me austrijsko tužiteljstvo na temelju istih dokumenata zove kao svjedoka - izjavio Sanader. Tvrdi da DORH nije dostavio ključne dokumente koji njemu idu u prilog.

- Financijska ponuda iz kolovoza 1994. glasila je na Matu Granića, ja sam se u pregovore uključio kasnije. Zamjenik ministra vanjskih poslova nema položaj obećati povlašteni položaj jer nije ni predsjednik ni potpredsjednik vlade ni guverner HNB-a - ustvrdio je Sanader.

- Ovo je konstrukcija koja mi se pokušava prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj, na koju sam ponosan - zaključio je Sanader na kraju obraćanja sudu.

10:18 - Sanader s gnušanjem odbacuje sve optužbe USKOK-a.

- Nisam tražio ni dobio proviziju za kredit koji je Ministarstvo vanjskih poslova dobilo od Hypa. Na svim visokim državnim dužnostima koje sam obnašao bila mi je strana svaka pomisao o uzimanju provizija. S gnušanjem odbacujem optužbe da sam bio ratni profiter. Uvijek sam služio na dobrobit zemlje najbolje što sam umio i mogao, a jesam li uspio presudit će povijest - rekao je.

- Ne da nisam ratni profiter, nisam ni ratni heroj, niti si to pripisujem. U dva desetljeća nisam spomenuo čin pukovnika kojeg mi je Tuđman dodijelio - kaže Sanader.

- Kao član ratne vlade dobio sam čin pukovnika, ali i kao pregovarač gdje smo tražili oslobađanje naših zarobljenika u Kninu. Uspjeli smo izvući njih 125. Ne govorim da su pregovori bili čin hrabrosti. Neki su ljudi učinili puno više od mene. Nisam se time hvalio dosad, a neću ni ubuduće nego samo želim razjasniti svoju ulogu u Domovinskom ratu koja je bila kakva takva i ja sam u tom trenutku napravio što se od mene tražilo - ističe Sanader.

09:56 - Obrana drži svoj govor. Za govornicom je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Odmah na početku navodi kako nema govora o ratnom profiterstvu te kaznenom djelu. Rekao je i kako će obrana dokazati da Sanader nije bio glavni pregovarač s Hypo bankom nego je to bio Mate Granić. Dodao je i kako je Granić s Tuđmanom dogovorio podizanje kredita te kako je Granić bio čovjek od povjerenja Hypo banke i da je on potpisao kredit.

- Sanader nije stekao čin pukovnika u splitkom HNK već je bio član kriznog štaba u Dalmaciji i obavljao je odgovorne funkcije. Radio je jednu patriotsku dužnost i smeta ga kada ga se naziva ratnim profiterom - tvrdi Prodanović.

Obrana je također najavila kako će dokazati da Eugen Laxa postoji i da je njemu isplaćena provizija, no da ona nije bila namijenjena Ivi Sanaderu.

- Na isto ime Hypo banka isplatila i druge provizije u situacijama s kojima Sanader nije imao nikakve veze - ističe Prodanović. Dodao je kako se Laxa bavio međunarodnim financijskim konzaltingom te tvrdi kako je Laxa blizak 'masonskim krugovima'.

09:48 - Tužiteljstvo drži uvodni govor. Tužiteljica Tamara Laptoš navodi navodi da je Ivo Sanader dogovorio proviziju kada se 1994. sastao s bivšim šefom Hypo banke Wolfgangom Kultererom. Zauzvrat Sanader je Kultereru obećao kako će Hypo banka imati povlašteni položaj na hrvatskom tržištu.

09:46 - Sanader razumio optužbu. Ne osjeća se krivim.

09:42 - U tijeku je čitanje optužnice. Sanader je rekao da može stajati tijekom čitanja optužnice koja ga tereti da je uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke čime si je pribavio imovinsku korist

09:36 - Sudac ispituje Sanadera o detaljima iz privatnog života. Između ostalog Sanader je rekao da mu je plaća bila 16 tisuća kuna, da ima dvoje djece, da posjeduje Renault 8 te da posjeduje udjele u nekoliko kompanija. Također, navodi da mu zbirka umjetnina vrijedi oko 1,5 milijun kuna. Potvrdio je da ima čin pukovnika u Hrvatskoj vojsci. Dodao je i da ima više odličja - od Spomenice Domovinskog rata do ostalih odličja.

09:35 - Počelo suđenje Sanaderu.

09:27 - Sanader ušao u sudnicu. Odjeven je u crno odijelo za razliku od prošli put kada se pojavio nešto ležernije odjeven.

09:22 - Sanaderovi odvjetnici, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, došli su na Sud. Prodanović navodi da se Sanader ne osjeća dobro iako uzima terapiju, no da mu to neće smetati prilikom suđenja.

INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA: Vodič kroz suđenje Ivi Sanaderu pogledajte OVDJE!

09:04 - Sanader će se u 9,30 sati naći pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Ivan Turudić. Osim njega u vijeću se nalaze i Ivana Kršul i Dušanka Zastavniković Duplančić. Tužiteljstvo predstavlja Tamara Laptoš, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

Nakon čitanja optužnice Sanader će se izjasniti o krivnji.

08:56 - Sanader došao u zgradu Suda.

08:44 - Ivo Sanader je u štićenoj koloni vozila izašao iz zgrade zatvora u Remetincu te krenuo prema Županijskom sudu. Kroz 15-ak minuta trebao bi doći u zgradu Suda .

______________________

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas će se u 9,30 sati ponovo naći pred sucem Ivanom Turudićem na zagrebačkom Županijskom sudu gdje će mu se pročitati optužnica za ratno profiterstvo.

Podsjetimo, iako je početak suđenja Sanaderu bio najavljen za kraj prošlog tjedna ono je ipak odgođeno jer bivši hrvatski premijer, prema ocjeni vještaka, nije bio sposoban za praćenje rasprave zbog zdravstvenih tegoba.

Nakon obavljenih pretraga u zagrebačkoj bolnici Rebro , gdje se Sanader nalazio do ponedjeljka, suđenje će danas početi čitanjem optužnice i uvodnim govorima tužiteljstva i obrane .

USKOK Sanadera tereti za ratno profiterstvo pod sumnjom da je sredinom 90-ih uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:24