WIKILEAKS PISMA DIPLOMACIJE SAD-a IZ SRBIJE

Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić o Ivi Josipoviću: Ma bilo tko je bolji od Mesića

Ambasadorica je preporučila obnovu dijaloga s Hrvatskom

ZAGREB - “Ma bilo tko bolji je od Mesića”, riječi su kojima je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić popratio izbor predsjednika Ive Josipovića u razgovoru s američkom ambasadoricom u Beogradu.

Depešu koja je iz američke ambasade u Beogradu u Washington poslana 5. veljače prošle godine Jutarnji list dobio je ekskluzivno. Ambasadorica Mary Warlick bila je malo iznenađena kad je Jeremić za njihov prvi susret, “kršeći sve norme protokola i tradicije”, izabrao poznati beogradski restoran Madera.

Obnovite dijalog

Ondje se, naime, “slučajno” našao i ministar obrane Dragan Šutanovac, ujedno jedan od vodećih ljudi Demokratske stranke predsjednika Borisa Tadića. No, Amerikanci su zaključili da je Jermić zapravo htio beogradskoj i srbijanskoj javnosti pokazati kako je prisan s američkom administracijom. Ambasadorica Warlick i Jeremić razgovarali su o stanju u regiji. Warlick je, kako stoji u bilješci, preporučila da se obnovi dijalog s Hrvatskom o neriješenim pitanjima.

Pozdravio pobjedu

Jeremić je pak pozdravio Josipovićevu izbornu pobjedu i dodao da on već ima dobre odnose sa srbijanskim predsjednikom Tadićem. Osim toga, istaknuo je da je poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa ključno za stabilizaciju BiH. Prema njegovu mišljenju, ključni je problem u odnosu dviju država pitanje srpskih izbjeglica.

Bilješka tada ističe sljedeće: “Ipak, Jeremić inzistira na tome da ne može Srbija sama snositi odgovornost za 90-e godine. Kako biste drukčije mogli opisati egzodus 250.000 Srba iz Hrvatske 1995. godine nego kao etničko čišćenje?”. Jeremić je razgovor počeo ističući velik broj uspjeha koje je Srbija ostvarila, prije svega liberalizaciju viznog režima s EU, kad ga je prekinula ambasadorica istaknuvši da će sljedeće izvješće glavnog tužitelja Haaškog tribunala Sergea Brammertza biti važno za procjenu budućih koraka.

Oštro odgovorio

Jeremić je tada oštro odgovorio: “Koji to još dokaz treba EU kako bi se potvrdilo da Srbija čini sve što može da uhiti ratnog zločinca Ratka Mladića?” Veći dio razgovora bio je posvećen Kosovu. Jeremić je nastavio pričati da je srbijanska reakcija na jednostranu odluku o proglašenju kosovske neovisnosti jedinstvena.

- Kroz 600 godina odgovor na takav čin bio bi rat. Ovo je prvi put da je neki akter u regiji odgovorio legalno i diplomatski, a ne oružjem - rekao je Jeremić. Američki diplomat u napomeni navodi kako se čini da su srbijanski sugovornici očito gluhi na efekt koji takav komenatar ima u zapadnjačkim ušima te i dalje inzistiraju na tome da bi ih trebalo hvaliti jer nisu pribjegli nasilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:41