PORUČIO PREMIJERKI KOSOR

Mesić: Mene ne treba istraživati. Politički je opasno istraživati one koji su surađivali s Haaškim sudom

Bivši je predsjednik za srpsku Politiku izjavio je kako su Gotovina i Markač tek statisti u igri kojom se Hrvatima skreće pažnja s pravih problema
 GORAN MEHKEK/CROPIX

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intevjuu za srpsku Politiku izjavio je kako su Ante Gotovina i Mladen Markač , hrvatski generali osuđeni u Haagu, tek statisti u kampanji kojom se hrvatskom građaninu želi skrenuti pažnja s pravih problema u državi.

- Medijska hajka na mene jedva je vrijedna komentara . Riječ je o jeftinoj podvali, kojom se pažnja javnosti želi skrenuti s pravih problema s kojima se hrvatski građani suočavaju iz dana u dan i proizvesti homogenost na platformi oživljavanja emocija i predrasuda kakve su bile dominantne u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća - rekao je Mesić te dodao kako su 'osuđeni generali u toj su igri tek statisti, oni pokretače kampanje i ne zanimaju'.

INFOGRAFIKA Ključnih 108 dana: Dok je Tuđman ležao u bolnici, vrh HDZ-a je uzeo važne dokaze

Mesić: Nisam dostavljao transkripte u Haag jer to nije bio moj zadatak

Mesić nastavlja kako je upravo on izabran za cilj te kampanje jer se godinama zalagao za suradnju s Haaškim sudom i za suočavanje s istinom o prošlosti, 'što podrazumijeva i priznavanja zločina počinjenih na našoj, hrvatskoj, strani'.

Bivši je hrvatski predsjednik odbacio medijska nagađanja da mu je od donošenja presude generalima pojačano osiguranje.

- Mene nije nitko obavijestio da mi je pojačano osiguranje, niti ja to primjećujem. Što se mene tiče, obavljam svoje dnevne rasporede, primam stranke, sastajem se s gospodarstvenicima, političarima i diplomatima, razgovaram s novinarima. I da, osjećam se sigurno – rekao je Mesić.

Prokomentirao je i najavu premijerke o pokretanju istrage o dostavljanju brijunskih transkripata Haaškom sudu naglasivši kako ju ne vidi kao prijetnju.

- Ne treba istraživati one koji su, poput mene, surađivali s Hagom, nego one koji nisu. I treba utvrditi zašto nisu. Svaka prijetnja bilo kakvim istragama onima koji su, u skladu s našim Ustavnim zakonom, surađivali s Haškim sudom dovodi u pitanje iskrenost naše proklamirane spremnosti na tu suradnju i potencijalno je politički vrlo opasna. A ja se u tome kontekstu nikakvih prijetnji ne bojim – jasno je istaknuo Mesić.

Brojne grafite koje govore protiv njega nazivajući ga veleizdajnikom Mesić doživljava kao potvrdu da je medijska hajka na njega zapravo skretanje pažnje sa stvarnih problema Hrvatske.

- A to stoji iza toga? Dijelom manipulatori, a dijelom oni koji su žrtve manipulacije. Staro je pravilo da kada želite ljude mobilizirati, morate im dati neprijatelja. Neki su očito procijenili da sam ja pogodan za tu ulogu. Ali, mislim da će se prevariti. Ja imam običaj reći da narod djeluje kao kolektivni intelektualac. I siguran sam da će ih prozreti - naglašava Mesić te dodao kako je on o zločinima nad Srbima govorio godinama i tražio njihovo raščišćavanje.

Presudu generalima Gotovinu i Markaču ponovo je nazvao 'indirektnom presudom prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, Gojku Šušku i njihovom najužem vodstvu'. Naglasio kao to nije presuda Domovinskog rata, Bljeska ili Oluje, a ponajmanje hrvatskim braniteljima i Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:02