'NE ISTRAŽUJTE MENE'

Mesić: Nisam dostavljao transkripte u Haag jer to nije bio moj zadatak

'Moj je zadatak bio surađivati sa Sudom, a na to me obvezivao i Ustav', rekao je bivši predsjednik
Zagreb, 100211.Konferencija za novinare zaklade Hrvatska bez mina na kojoj je predstavljena donacija Sisacko-moslavacke zupanije. Na konferenciji su bili predsjednik Upravnog odbora Zaklade Stjepan Mesic, upraviteljica Zaklade Djurdja Adlesic, sisacko-moslavacka zupanica Marina Lovric te ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrusan.Na slici portret Stjepan Mesic.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

Bivši predsjednik Stjepan Mesić je u razgovoru za HTV još jednom progovorio o navodnom 'dilanju' transkriptima koji su tužiteljstvu u Haagu pomogli u dokazivanju kako su generali Gotovina i Markač bili dio udruženog zločinačkog pothvata.

- Nisam dostavljao transkripte Haagu jer to nije bio moj zadatak. Moj je zadatak bio surađivati sa Sudom, a na to me obvezivao i Ustav - rekao je Mesić.

Potom je dodao i kako mu smeta što se raspravlja o tome kako su dokumenti dospjeli u Haag, umjesto da se raspravlja o tome zašto se svih ovih godina insitutcije nisu pobrinule procesuirati krivce za zločine poslije akcije Oluja.

- Napada se one koji su surađivali s Haškim sudom, a ne one koji su to odbijali. Treba istražiti tko je prije mog dolaska u Ured predsjednika htio uništiti dokumente - kazao je bivši hrvatski predsjednik.

Pojasnio je i vezu ministra Tomislava Karamarka s transkriptima i Haagom.

- Nisam rekao da ih je on osobno poslao u Haag, samo sam rekako kako je on bio na čelu institucije čiji je službenik izdvojio fonozapis iz Ureda predsjednika, a potom to predao Haagu - naglasio je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:05