SKANDAL U DALJU

Šišljagić 'minirao' protokol obilježavanja pogibije branitelja

 Vlado Kos/CROPIX

DALJ – Skandalozni istupi Vladimira Šišljagića, župana osječko-baranjske županije i njegovog zamjenika Dinka Burića svečano su obilježavanje 19. godišnjice tragične pogibije 39 pripadnika Policijske postaje Dalj održano u nedjelju pred Spomen obilježjem, a kojoj su nazočili predsjenica Vlade Jadranka Kosor te dvojica ministara Tomislav Karamarko i Tomislav Ivić doveli pred sam rub incidenta.

Uvrede su prštale sa svih strana, lopovima su s jedne strane prozivani visoki državni dužnosnici ali istom mjerom uzvraćeno je i onima koji su neprimjerenim istupom isprovocirali cijeli skandal.

Svečanost je započela dolaskom premijerke Kosor koja je pozdravljena pljeskom nazočnih obitelji poginulih branitelja Dalja, mještanima i članovima Udruga nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca. No, u trenutku kada je najavljen govor ministra unutarnjih poslova Karamarka za govornicu izlijeće Šišljagić napominjući kako je svake godine običaj da župan prvi govori, a potom tek ministar i predsjednica Vlade.

Počinje govoriti, no mikrofom za kojim je stajao odjednom je isključen na što osječko-baranjski župan uzrujano viče kako mu aktualna vlast zabranjuje da govori.

- Nije vam zabranjeno govoriti već je potrebno poštivati protokol zbog ovih žrtava koje su pale ovdje prije 19 godina - poručio mu je Karamarko na što je iz skupine nazočnih jedan glas zatražio da se Šišljagiću dozvoli govoriti.

- Dajte županu mikrofon, lopovi, nitko hrvatskoj vlasti ne može zabraniti da govori u hrvatskom Dalju - poručio je na što se odmah nadovezao i dožupan Burić riječima da su oni vlast koja je legalno izabrana i od djece i roditelja ovdje poginulih prije 19 godina.

- Vi niste ovdje došli da biste mogli županu, koji je lagalno izabran, zabraniti da govori – vikao je Burić.

Zatečeni ovakvim istupima ministri Karamarko i Ivić pogledima su tražili premijerku koja je međutim sve samo mirno promatrala. Odlučeno je da se ipak dozvoli Šišljagiću da govori i u trenutku kada je on krenuo s izlaganjem iz skupine obitelji poginulih branitelja javio se mještanin Erduta Ivan Matin prozivajući župana za incident.

- Vi ste sve ovo proizveli gospodine Šišljagiću, neka vas bude sram, vi niste moj župan – vikao je Matin prekidajući županov govor.

A onda se iz skupine čuo i „glas razuma“ prozivajući sve političare.

- Što se niste prije dogovorili, što se tu prepucavate sada, sram vas bilo – poručio je glas nakon čega je uslijedio cijeli govor Šišljagića, a nakon njega i govori ministra Karamarka te premijerke Kosor.

Protokol je nakon toga dovršen, a predsjednica Vlade pozdravila se s članovima obitelji poginulih branitelja dalja i napustila mjesto bez izjava medija koji su uzaludno očekivali reakciju na ovaj događaj. Tim prije što se u svome govoru direktno nije osvrnula na incident koji su proizveli čelnici županijske vlasti.

Karamarko: Nije bio trenutak za ovakvu reakciju

MUP je organizirao ovu obljetnicu te kreirao protokol koji smo željeli da bude kratak zbog vrućine. Ponavljaju se isti govori i stoga smo htjeli da se kažu bitni govori. Nije bilo nikakve namjere u odnosu na župana. Mi više nećemo dopustiti zbog svih policajaca koji su izginuli u Domovinskom ratu da se ponove ovakve stvari i da se na ovakvim mjestima radi predizborna kampanja, izjavio je ministar Karamarko.

- Ovo je doista bilo obezvrijeđivanje za nas značajne obljetnice. Smatram da je dio frustracija izbio i zbog slučaja Glavaš no to je krivo mjesto i nedopustivo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:56