VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ

Što mu je trebao Glavaš, bio je dobar kirurg i šarmantan Slavonac

Nikome nije jasno čime je Glavaš toliko zadužio Vladimira Šišljagića da ga ovaj inače ugodni liječnik brani i zastupa toliko gorljivo da ponekad izaziva nelagodu

ZAGREB - Vladimir Šišljagić bio je dobar kirurg. Neka se ostavi politike i vrati zdravstvu. Što mu to sve treba - komentirala je nekolicina osječkih liječnika istup osječko-baranjskog župana koji je na obljetnici u Dalju oteo mikrofon šefu policije Tomislavu Karamarku.

Održavši govor mimo protokola, Šišljagić je isprovocirao svađu tijekom koje su uvrede prštale na sve strane, a premijerka Jadranka Kosor gotovo pobjegla s događaja.

Podijeljena mišljenja

Osječkom županu i predsjedniku HDSSB-a to nije prvi incident. Poznat je po svojim “teškim” izjavama zbog kojih su ga neki čak i tužili, ali, zahvaljujući imunitetu, nikad nije dospio do sudnice.

Mišljenja o njemu u Osijeku su podijeljena, jedni su prema njemu ravnodušni, drugi ga smatraju simpatičnim, ali svi se slažu u jednom: privatno Šišljagić slovi za smirenu osobu nesklonu bijesnim ispadima, no njegovi politički istupi nešto su sasvim drugo.

Za jednog od najustrajnijih branitelja Branimira Glavaša suradnici kažu da je gotovo na svim skupovima i sjednicama jedan od glavnih govornika te da je upravo on redovito izvlačio afere nekadašnje Kramarićeve vlasti.

Na političkoj sceni, kako vole reći u Osijeku, isplivao je niotkuda. U HDZ ga je 1997. godine doveo Branimir Glavaš. Dotad ga nitko nije previše poznavao, kažu njegovi sugrađani, iako se na političkoj sceni pojavio dvije godine ranije kada je izabran za člana Poglavarstva Osječko-baranjske županije, i to kao nestranačka osoba. Na lokalnim izborima za Grad Osijek 2001. izabran je za vijećnika Gradskog vijeća, a dvije godine poslije ušao je u Sabor s liste HDZ-a.

Prije lokalnih izbora 2005., zbog neslaganja s HDZ-ovom politikom, Šišljagić je s Branimirom Glavašom i Ivanom Drmićem isključen iz HDZ-a.

Politički put

Nakon toga su osnovali udrugu građana Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje, a Glavaševa nezavisna lista tada je pobijedila na izborima za Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek. Bilo je to u svibnju 2005. kada je Šišljagić postao osječki dogradonačelnik. No, te 2005. Šišljagić je praktički doživio i dva poraza.

Najprije mu je zbog razlaza s HDZ-om izmaklo, navodno, obećano mjesto ravnatelja Kliničke bolnice Osijek, a potom je ostao bez gradonačelničke fotelje u koju je tada zasjeo Anto Đapić. U lipnju 2007. na 2. saboru HDSSB-a Vladimir Šišljagić jednoglasno je izabran za predsjednika stranke.

Sarajevski student iz vojne ambulante

Šišljagić je rođen 1957. u Osijeku, a Medicinski fakultet završio je u Sarajevu. Nakon stažiranja i odsluženja vojnog roka, radio je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u tadašnjoj vojnoj ambulanti Osijek. Na zagrebačkom KBC-u Rebro položio je 1993 specijalistički ispit iz opće kirurgije, a magistar znanosti postao je 1999. Prije pet godina na Medicinskom fakultetu u Osijeku je doktorirao, a od 2006. predaje na Katedri za kirurgiju Medicinskog fakulteta u Osijeku. Član je Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog kirurškog društva, te niza drugih medicinskih udruženja, a nositelj je i Spomenice Domovinske zahvalnosti.

Upravo zbog toga mnogi su u Osijeku zatečeni Šišljagićevim ispadima i sve se češće pitaju što jednom uglednom kirurgu i intelektualcu trebaju takvi skandali kao i priča s Glavašem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 11:31