KORAK DO TRAGEDIJE

Šetačicu na popularnom lungomareu napao jelen i teško je ozlijedio! Otokom se širi nelagoda...

Ženi je utvrđena ozljeda rebra, ali je otpuštena na kućnu njegu. O navedenom događaju izviještena je Lovačka udruga otoka Hvara
 Dubravka Rihtermoc/Slobodna Dalmacija

Iz lovišta Pelegrin početkom Domovinskog rata u susjedno, zajedničko lovište Lovačke udruge otoka Hvara, dospjelo je dvadesetak srna, vjerojatno isto toliko grivastih skakača te nešto muflona i jelena lopatara.

Nakon toga dio tih životinja stradao je u krivolovu, pod šapama dugonogih goniča ili kotačima raznih vozila, no najduže su se zadržale srne i jeleni lopatari. Nekoliko posljednjih dana internetom su kružile fotografije srneće divljači koja je, najvjerojatnije zbog nesnosnih vrućina i žeđi, skončavala u moru, piše Slobodna Dalmacija.

Težaci sa zapadnog dijela škoja negoduju jer im lopatari čine goleme štete u maslinicima i voćnjacima, a trenutno pojačano čuvaju svoje vinograde. U petak ujutro srnjak je napao gospođu iz Zagreba, koja se šetala od Hvara prema uvali Pokonji Dol te je teže ozlijedio.

- U petak, 12. kolovoza, oko 6 sati u mjestu Hvar, na šetnici prema predjelu Pokonji Dol, dogodio se napad divlje životinje (srnjaka) na 65-godišnjakinju. Ženi je pružena liječnička pomoć u ispostavi Hitne pomoći u Hvaru i utvrđena joj je teška tjelesna ozljeda rebra, ali je ipak otpuštena na kućnu njegu. O navedenom događaju izviještena je Lovačka udruga otoka Hvara - rekao je Slobodnoj Dalmaciji Jerko Kurevija iz Službe za odnose s javnošću iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

image

žena je napadnuta tijekom šetnje od Hvara do uvale Pokonji Dol

Grad Hvar/Slobodna Dalmacija

Marijo Lušić Bulić, predsjednik LU otoka Hvara, nije se odazvao na poziv mobitelom.

Njegovi kolege lovci čude se da bi srnjak napao čovjeka i tvrde da bi to prije mogao biti jelen lopatar, ali niti jedna, niti druga divljač nisu u lovno-gospodarskoj osnovi udruge. Stoga će ozlijeđena žena zasigurno imati problema u postupku naknade štete.

Od predsjednika Lušića Bulića prethodno se doznalo da će se udruga, vezano uz jelene lopatare, obratiti Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za izlučivanjem te divljači, što će se, ako bude odobreno, obavljati nakon turističke sezone.

Također će se obratiti ovlašteniku prava lova na Pelegrinu, iza kojega stoji poznati poduzetnik Emil Tedeschi, sa zamolbom da urede vanjsku ogradu na svome lovištu, jer se sumnja da je divljač iz njega u zajedničko lovište emigrirala čak i u novijem vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:12