NOVI ŠOK NA HVARU

Srnjak opet napao i ozlijedio još jednu ženu na popularnoj šetnici: ‘Uhvatila ga je za rogove i branila se...‘

Lovcima nije jasno što se događa, životinja se ponaša kao da nešto brani
 Dubravka Rihtermoc/Slobodna Dalmacija

Nakon što je srnjak na šetnici prema uvali Pokonji Dol kod Hvara prije četiri dana napao i teško ozlijedio 65-godišnjakinju iz Zagreba, napad se ponovio, najvjerojatnije od iste životinje, na potezu od Pokonjeg Dola prema Mekićevici, javlja Slobodna Dalmacija.

Ovog puta stradala je žena iz Slavonskog Broda koja privremeno radi u Hvaru, branila se od sumanute životinje, pa je i ona zadobila ozljede te završila u Hitnoj medicinskoj pomoći. To je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio i dr. Ozren Đerek, voditelj hvarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, kazavši da je ozlijeđena osoba puštena na kućnu njegu.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o lakšoj ubodnoj rani, te više ogrebotina po nogama i rukama. Žena je navodno životinju uhvatila za rogove braneći se od napada, a nakon što ih je pustila, srnjak je ponovno nasrnuo na nju.

Lovcima nije jasno što se događa, životinja se ponaša kao da nešto brani. U kuloarima se spominje i treći napad divljači na ljude, ali za to zasad nema službene potvrde.

Ipak, građani sada već strahuju da bi se mogla dogoditi i teža posljedica uzrokovana napadom srnjaka, osobito kada bi se radilo o djetetu.

Od Marija Lušića Bulića, predsjednika Lovačke udruge otoka Hvara sa sjedištem u Starom Gradu, doznajemo da se oko svega toga telefonski čuo s državnim lovnim inspektorom Nediljkom Plazibatom, stručnim službama Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, te hvarskim gradonačelnikom Rikardom Novakom.

Prema trenutnom stanju stvari, od Ministarstva poljoprivrede će se zatražiti dopuštenje za interventni odstrel, pri čemu će se voditi računa o svim sigurnosnim aspektima takve intervencije koje propisuju Zakon o oružju i Zakon o lovstvu.

Svoju podršku rješavanju tog problema najavio je i poteštat Novak, a Lovačka udruga otoka Hvara, kako tvrde, prema važećim propisima nema mogućnost uspavljivanja i premještanja životinje u ograđeno lovište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:29