IZBORI U ZAGREBAČKOM SDP-U

SDP-ovac koji bi postavio Marxovu bistu pokraj kapelice na Gornjem gradu želi biti novi Bernardić

Aleksandar Gavrilović kao član mjesnog odbora Gornji grad inicirao je postavljanje statue Karla Marxa
Aleksandar Gavrilović
 Damjan Tadić/Cropix

Glavni odbor SDP-a u subotu će usvojiti pravila za unutarstranačke izbore koji će se održati u studenome, i otada počinje procedura izbora novog vodstva lokalnih organizacija te stranke.

Nakon raspuštanja, a potom i brisanja brojnih članova zagrebačke organizacije, neka imena s kojima se ranije spekuliralo da bi mogli biti kandidati za predsjednika, otpala su (riječ je o bivšem predsjedniku Gordanu Marasu i bivšem ministru, saborskom zastupniku Rajku Ostojiću koji su izbačeni iz stranke), a pojavila su se neka nova.

Među njima je 30-godišnji Aleksandar Gavrilović, poznat kao suvlasnik i direktor gaming studija Gamechuck. Iza njega je desetogodišnje članstvo u SDP-u, a u Formu mladih bio je voditelj book cluba "Iskra" koji se povezao sa stotinama sindikalista, aktivista i akademika izvan stranke.

Gavrilović nam je potvrdio da će se kandidirati za predsjednika zagrebačkog SDP-a i naveo da će u fokusu njegova programa biti radništvo.

"Pravi" ljevičar

- Ovo je neobična situacija jer poduzetnici nisu borci za radništvo. Moja tvrtka je većinski sindikalizirana i stalo nam je do radničkih prava. U Gamechucku se stvara prvi kolektivni ugovor u gaming sektoru.

Svi govore o tome da je sve dobro u IT sektoru, da mlade treba podržavati, ali treba zagrebati ispod površine, vidjeti kako funkcionira ta industrija, ima li eksploatacije, zašto se događa ovaj boom, koliko će trajati i na čijim se leđima prelama - govori Gavrilović koji je bio stažist u Europskom parlamentu u uredu Tonina Picule, a 2020. godine vijećnik na Gornjem gradu.

Na njegov prijedlog mjesni odbor je izglasao da se na zagrebačkom Ilirskom trgu kraj Mažuranićeve palače postavi bista Karla Marxa. Inicijativu je tada obrazložio Marxovim radovima koji su "utjecali na ideologiju radničke klase u svim njezinim borbama u posljednjih 100 godina".

Gavrilović već ima pripremljen program, a osim približavanja radništvu i sindikatima, u programu se spominje i drukčija organizacija zagrebačkog SDP-a koji bi u gradska tijela, Predsjedništvo i Glavni odbor kooptirao predstavnike sindikata i aktivističkih lijevih udruga.

S ideološkim predznakom "pravog" ljevičara u utrku za predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a ići će i profesor radnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, dr. Viktor Gotovac. O njegovoj se kandidaturi nagađalo i prije, a prema neslužbenim informacijama, prelomio je i sigurno će u utrku za šefa najveće SDP-ove organizacije. Osim što je profesor radnog prava, dr. Gotovac se u javnim istupima zalaže za radnička prava.

Blizak Bernardiću

Vrlo je ozbiljan kandidat Darko Liović, zastupnik u bivšem sazivu Skupštine Grada Zagreba koji je bio žestoka oporba pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću. Liović, međutim, nije bio spreman previše govoriti o toj temi jer izborni proces službeno još nije počeo.

Izvjesna je i kandidatura Mateja Mišića, također zastupnika u prethodnom sazivu Skupštine Grada Zagreba.

- Kada se raspišu izbori, onda ću se izjasniti i reći idem li u izbore. Neke razgovore sam obavio, ali sam sa sobom nisam donio konačnu odluku - rekao je Mišić kojeg smatraju osobom bliskom bivšem predsjedniku Davoru Bernardiću, no upućeni upozoravaju da to ne znači da je pripadnik njegove struje.

Riječ je o SDP-ovcu koji je lojalan stranačkom vodstvu i bio je vrlo aktivan u predizbornoj kampanji Joška Klisovića za gradonačelnika Zagreba.

U utorak glasanje o izbacivanju četvorke?

Klub zastupnika SDP-a održat će se, kako doznajemo, u utorak. Predsjedništvo Sabora dosad predsjedniku SDP-a, koji je ujedno predsjednik njihova Kluba, nije dostavilo nikakav odgovor na obavijest da četvorica zastupnika - Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić, koji su izbačeni iz SDP-a - više nisu članovi njihova Kluba.

Grbin je govorio o tome da je riječ o novoj praksi Predsjedništva Sabora jer su ranije, kad su se izbacivali Jadranka Kosor iz HDZ-a i Mirando Mrsić iz SDP-a, samo proveli obavijesti njihovih klubova da im više nisu članovi.
Grbin, kažu nam njegovi suradnici, obavlja pojedinačne razgovore sa svim zastupnicima. Procijeni li da ima većinu, u utorak bi se moglo glasati o (ne)izbacivanju spomenute četvorke.

Neki izvori tvrde da još nije donio konačnu odluku o tome hoće li se to pitanje dati na glasanje te da i dalje nema većinu u Klubu. Scenariji ovise o tome s kojim se SDP-ovcem razgovara, a idu od toga da će većina izbaciti četvorku koja je izgubila stranačke iskaznice, preko toga da se o tome neće glasati i da će oni ostati u Klubu, do toga da će Predsjedništvo SDP-a raspustiti Klub i osnovati novi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:37