INTERVJU

Matej Mišić želi postati šef zagrebačkog SDP-a: ‘Uvest ću promjene da vratimo izgubljeno povjerenje‘

Tiha većina želi raditi, a ne slušati o sukobima. SDP-u danas trebaju hladne glave, puno srce i zasukani rukavi, poručuje
 Vedran Peteh/Cropix

Zahuktava se utrka za budućeg predsjednika/cu SDP-a grada Zagreba, u koju ulazi i Matej Mišić, potpredsjednik Gradske skupštine. Mišić, magistar pravnih znanosti, u posljednje četiri godine etablirao se kao gradski vijećnik i jedan od najglasnijih kritičara politike Milana Bandića, a sada puca na položaj predsjednika najvažnije SDP-ove organizacije u zemlji.

Zašto se kandidirate za predsjednika SDP-a Zagreba?

- Imam političko iskustvo u gradskoj politici, dobro poznajem Grad Zagreb i gradske probleme, a istodobno imam dovoljno energije i volje za nužne unutarstranačke promjene u Gradskoj organizaciji. Petnaest godina, što je skoro pola mojeg života, sudjelujem u radu Gradske organizacije i prošao sam sve razine: od predsjednika ogranka i problematike kvarta, preko predsjednika Foruma mladih SDP-a Zagreba pa do potpredsjednika Gradske skupštine. Zbog tog iskustva vjerujem da mogu biti nositelj promjena u SDP-u kako bismo vratili izgubljeno povjerenje građana.

Koji su najveći problemi u Gradu Zagrebu?

- Bivša gradska uprava je svojim neodgovornim upravljanjem Gradom ostavila brojne probleme. Godinu i pol nakon potresa obnova Zagreba još nije počela i deseci tisuća naših sugrađana ne žive u svojim domovima. Najteža je situacija s građanima u Čučerju i Markuševcu gdje stotinjak obitelj već godinu i pol živi u teškim uvjetima u kontejnerima. U ožujku je na moj prijedlog Gradska skupština odlučila da će Grad Zagreb preuzeti plaćanje računa za struju građanima, s obzirom na to da su im mjesečni računi prelazili i 4000 kuna, ali svjesni smo da je to samo kratkoročno rješenje. Ni u centru grada obnova nije počela i tisuće građana i dalje žive u neizvjesnosti, ne znajući kada će se vratiti u svoje domove. Osim problema s obnovom, od bivše gradske uprave ostali su deseci problema, od kojih se posebno ističu teme kojima sam se i ja bavio kao zastupnik, a to su pitanje gospodarenja otpadom, žičara koja nakon cijene od 100 milijuna eura i dalje nije u funkciji, maksimirski stadion koji nakon 800 milijuna kuna ulaganja i dalje izaziva zgražanje građana i turista.

image
Vedran Peteh/Cropix

SDP već dugo potresaju unutarnji sukobi. Tko je odgovoran?

- Za unutarstranačke sukobe nikad nije odgovorna samo jedna osoba i nužno je radi opstanka SDP-a da počnemo govoriti o budućnosti SDP-a, a ne o "duhovima prošlosti" gdje će svatko imati svoju istinu. U tom je procesu važno i na koji će se način voditi kampanja za predsjednika/cu SDP-a Zagreba. Osobno ću voditi isključivo pozitivnu kampanju i govoriti o tome kako vidim Gradsku organizaciju u sljedeće četiri godine, a prošlost, koju ne možemo promijeniti, ne treba niti biti tema kampanje. Nadam se i vjerujem da će takav stav zauzeti drugi kandidati jer je to jedini način da nakon 4. prosinca krenemo graditi bolji i uspješniji zagrebački SDP.

Je li ispravan potez izbacivanje 3000 članova?

- Član sam Glavnog odbora i glasao sam protiv raspuštanja Gradske organizacije tri mjeseca prije lokalnih izbora, kao i protiv raspuštanja cijele organizacije nakon izbora. Svoje razloge i mišljenje iznio sam na sjednici Glavnog odbora gdje je tome i mjesto. I sam predsjednik stranke Peđa Grbin je rekao da je došlo do određenih propusta u procesu reevidencije i nadam se da će se ti propusti ispraviti što prije.

image
Vedran Peteh/Cropix

Treba li vratiti Gordana Marasa, Rajka Ostojića, Zvanu Brumnića i Nikšu Vukasa?

- U SDP-u apsolutno ima mjesta, a i prostora za rad za sve ljude koji baštine i žive socijaldemokratske vrijednosti. Odluku o prijemu u članstvo donose odbori u gradskim četvrtima gdje svaki član ima prebivalište. Ako netko od članova kojima nije produljeno članstvo želi ponovno postati član i tijela stranke u njegovoj gradskoj četvrti utvrde da ispunjava uvjete za prijem, ja ću tu odluku podržati. Ista pravila vrijede za saborske zastupnike, kao i za svakog od 3000 članova kojima nije produljeno članstvo. Moj je cilj da SDP u Zagrebu bude stranka koja okuplja i vjerujem da ćemo svojim radom uvjeriti bivše članove da idemo u dobrom smjeru i da će nam se barem dio članova vratiti.

Možemo! je uvjerljivo pobijedio na izborima u svibnju. Kako ocjenjujete dosadašnji rad Tomaševićeve ekipe? Koje su dobre odluke, a koje nisu?

- Gradonačelnik trenutačno zaslužuje prolaznu ocjenu jer je pokrenuo određene procese i otvorio gradsku upravu javnosti kroz redovno izvještavanje javnosti o svim aktivnostima koje gradska uprava provodi. Kao najveću pogrešku gradonačelnika vidim aferu "javna bilježnica" s početka mandata, koju si gradonačelnik jednostavno nije smio dopustiti. Ipak, prvi proračun u prosincu bit će vrijeme kada ćemo moći dati preciznije ocjene za rad gradonačelnika i tada ćemo vidjeti smjer u kojem ide Grad Zagreb.

Treba li SDP nove unutarstranačke izbore?

- Ne. Moramo voditi računa o svojim politikama i programima, a ne se isključivo baviti sami sobom. Tiha većina želi raditi, a ne slušati o sukobima. SDP-u danas trebaju hladne glave, puno srce i zasukani rukavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:01