ZAKAZAN ZA UTORAK

Sastanak saborskog Kluba zastupnika SDP-a bez izbačene četvorke, Vukas: ‘Doći ću‘

Nezavisni zastupnici nisu pozvani na sjednicu jer Klub o njihovu članstvu u Klubu nije donio odluku, kaže Arsen Bauk
Nikša Vukas
 Goran Mehkek/CROPIX

Za utorak u 17 sati SDP je sazvao sastanak saborskog Kluba zastupnika, ali na njega nije pozvana izbačena četvorka - Zvane Brumnić, Rajko Ostojić, Marina Opačak Bilić i Nikša Vukas - premda su oni još uvijek formalno članovi saborskog Kluba, neovisno o tome što više nisu i članovi SDP-a.

Odluka o članstvu u saborskom klubu ne može se donijeti dekretom, nego o njoj moraju većinom članova odlučiti svi članovi Kluba. Dok SDP-ovci potvrđuju da su dobili poziv za sjednicu, to nije slučaj i s otpisanima. Tu informaciju potvrđuje nam Nikša Vukas:

"Nisam dobio poziv, ali ću doći na sjednicu. Pogledajte saborske stranice, u njima stoji da sam član Kluba". Na pitanje kako tumači zašto nije pozvan kratko je uzvratio: "Možda su me zaboravili pozvati".

Arsen Bauk objašnjava zašto nisu dobili poziv: "Predsjednik Kluba sazvao je redovnu sjednicu saborskog Kluba za sutra za 17 sati na Iblerovom trgu. Prema mojim informacijama, na sjednicu je pozvano 28 zastupnika članova SDP-a u skladu s člankom 129. Statuta SDP-a koji govori da nezavisni zastupnici mogu biti članovi Kluba ako Klub o tome donese odluku, a Klub o tome još nije glasao. Nezavisni zastupnici koji su donedavno bili članovi SDP-a nisu pozvani na sjednicu jer Klub o njihovu članstvu u Klubu nije donio odluku".

Na pitanje hoće li u utorak na dnevnom redu biti izbacivanje spomenute četvorke iz Kluba, Bauk uzvraća: "Prema mojem sjećanju dosad nas Tajništvo Sabora nije tražilo tu odluku, a pretpostavljam da to nisu tražili ni druge, ali bilo bi dobro da tu praksu promijene. Napominjem da odredbe Statuta SDP-a koje reguliraju Klub zastupnika predstavljaju u osnovi odluku stranke o osnivanju kluba zastupnika koja se spominje u Poslovniku Hrvatskog Sabora i kao takve su također sastavni dio poslovničkog uređenja rada klubova. Klub je ovlašten odlučivati o statusu nezavisnih zastupnika koji žele biti članovi kluba i ako ta tema bude nominirana, onda će o tome i odlučivati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:24