KRIZA UPRAVLJANJA

Rektorat za novog v.d. dekana Filozofskog predlaže Miljenka Jurkovića, Fakultetsko vijeće Željku Kamenov

‘Prihvatio sam kandidaturu zato što volim svoj fakultet i želim mu da se vrati onoj slavi koju je imao‘, izjavio je Jurković
Miljenko Jurković i Damir Boras
 Dragan Matic/CROPIX

Prihvati li Senat većinom glasova njegovu kandidaturu, novi obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta bit će Miljenko Jurković, bivši dekan Filozofskog u dva mandata, od 2004. do 2009. godine.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu u utorak bi trebao biti imenovan novi obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na Rektorskom kolegiju u proširenom sastavu, kojega čine rektor Damir Boras, prorektori i predstavnici vijeća područja, u ponedjeljak je dogovoreno imenovanje o.d. dekana Miljenka Jurkovića. Njegovo imenovanje treba potvrditi Senat na sjednici u utorak.

Miljenko Jurković od 1983. godine zaposlen je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta. Za redovitog profesora u trajnome zvanju izabran je 2007. godine, a u upravi Filozofskog, prvo kao prodekan, potom dekan, bio je od 2000. do 2009. godine.

Nakon što je prošloga tjedna objavljeno da je prorektor Sveučilišta Miljenko Šimpraga podnio ostavku na funkciju o.d. dekana, potrebno je u što hitnijem roku imenovati novoga obnašatelja koji bi vodio postupak izbora dekana Filozofskom. Na Filozofskom od srpnja traje upravljačka kriza zbog nametnute privremene uprave od strane rektora Borasa i većine u Senatu.

'Policija samo preko mene mrtvog'

Miljenko Jurković vodio je Filozofski tijekom višemjesečne studentske blokade 2009. godine, a upamćen je po izjavi: "Policija može ući na fakultet samo preko mene mrtvog". To je poručio u travnju 2009., nakon izjave tadašnjega rektora Alekse Bjeliša da će poduzeti mjere ako se na blokiranom fakultetu ne počne održavati nastava. Jurković je stao na stranu pobunjenih studenata i time riješio dugotrajnu blokadu Filozofskog.

- Iznenađen sam ponudom iz Rektorata koja je posve nenadana i moram reći da nisam pripremljen ovoga trena konstruktivno razmišljati. No danas sam prihvatio kandidaturu zato što volim svoj fakultet i želim mu da se vrati onoj slavi koju je imao. Budući da sam taj posao već radio, mislim da se u roku od nekoliko dana mogu 'ufurati' u posao - izjavo je za Jutarnji Miljenko Jurković.

Kandidaturu za o.d. dekana prihvatio je, dodaje, zato što su prihvaćeni i njegovi uvjeti, od kojih je ključan da ima slobodne ruke za rad.

- Moj zadatak jest odmah raspisati legitiman izbor dekana, kojega će izabrati Vijeće Filozofskog fakulteta. Moj je drugi zadatak razriješiti sve goruće i stojeće probleme koji nisu bili rješavani. A paralelno s time, i to je vjerojatno najlakši dio posla, osigurati da fakultet funkcionira normalno i da se vrati onim idejama koje su ga nosile gotovo stoljeće i pol - rekao je Jurković.

Fakultetsko vijeće predlaže Kamenov

Paralelno, 68 članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta na neformalnoj sjednici u ponedjeljak odabralo je za o.d. dekanicu Željku Kamenov, redovitu profesoricu Katedre za socijalnu psihologiju Filozofskog fakulteta. Takav su prijedlog s Filozofskog poslali rektoru, Senatu i Sveučilišnom savjetu.

Nije poznato hoće li se oba imena pojaviti na sutrašnjoj sjednici Senata, ili će senatori imati priliku glasati samo o Jurkoviću.

Činjenica da je Boras odlučio ponuditi poziciju obnašatelja dužnosti Jurkoviću koji najavljuje brz i legitiman izbor dekana, mogla bi značiti skori kraj upravljačke krize na Filozofskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:08