KRIZA NA FILOZOFSKOM

Propao još jedan pokušaj izbora dekana, ni jedan od kandidata nije dobio natpolovičnu većinu

Miljenko Jurković najavljuje da će odmah pokrenuti novi postupak izbora dekana
Ilustracija
 Bruno Konjević/Cropix

Filozofski fakultet u Zagrebu morat će još jednom ponoviti postupak izbora dekana. Unatoč tomu što je Fakultetsko vijeće FF-a danas imalo priliku izabrati dekana između dvoje kandidata, niti jedan nije uspio dobiti natpolovičnu većinu glasova.

U prvom krugu kandidatkinja Renata Geld dobila je 33 glasa, a kandidat Neven Jovanović 26. Čak 29 glasačkih listića bilo je nevažećih. U drugome krugu Geld je, potvrđeno nam je na Filozofskom, dobila 46 glasova. Za natpolovičnu većinu potrebno je bilo 47 glasova, što znači da je profesorici Geld nedostajao jedan glas do izbora za dekanicu. Zbog toga, tumači o.d. dekana Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković, izbore potrebno ponoviti.

- Danas je Fakultetsko vijeće sastavljeno od predstavnika svih zaposlenika Filozofskog fakulteta odlučilo da ne izabire ni jednog od dva predložena kandidata, što znači da više od polovice Fakultetskog vijeća misli da treba izabrati treću osobu. I to je činjenica, komentira Jurković.

Kao o.d. dekana kojega je postavio Senat, a odobrilo s velikom većinom Fakultetsko vijeće, Jurković najavljuje da će odmah pokrenuti novi postupak izbora dekana.

- Dakako, u međuvremenu, netko treba obnašati dužnost dekana. Iako sam i postavljen i odobren, na prvoj slijedećoj sjednici tražit ću izjašnjavanje članova Vijeća o tomu daju li mi povjerenje da i dalje obnašam ovu funkciju do izbora novoga dekana. Ukoliko ne dobijem dovoljan broj glasova potpore, uredno ću se zahvaliti na dosadašnjem povjerenju, kaže Miljenko Jurković, profesor i bivši dekan Filozofskog fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:53