EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

PROFIL DRAGANA PARAVINJE: On je paranoidan, vrlo hrabar, a o sebi ima visoko mišljenje

Igor Jelovac, psiholog i sudski vještak za rukopise, analizirao je sadržaj dvaju pisama
 Admir Buljubašić/CROPIX

ZAGREB - Dragan Paravinja je psihopat s niskim pragom tolerancije na frustraciju. Nekritičan je prema vlastitom ponašanju te je paranoidan. O sebi ima visoko mišljenje i vrlo je hrabar.

Upravo tako monstruma Paravinju opisuje Igor Jelovac, psiholog i sudski vještak za rukopise, na temelju pisama koje je Dragan Paravinja kao vozač kamiona slao 2009. i 2010. godine Sindikatu hrvatskog vozača. Isto tako, Jelovac je analizirao i sadržaj poruke koju je Paravinja ostavio u Donjim Srđevićima u Republici Srpskoj.

Dao otkaz

Naime, Dragan Paravinja, koji je u ponedjeljak priznao da je ubio Antoniju Bilić, krajem 2009. godine radio je kao vozač u domaćem i međunarodnom transportu za tvrtku Renato. P. P. iz Zagreba.

POTRAGA ZA ANTONIJOM BILIĆ: Reporteri Jutarnjeg u akciji, sve o potrazi i uhićenju Dragana Paravinje pročitajte OVDJE

No, nakon samo šest mjeseci rada, dao je otkaz u travnju 2010. godine zbog direktora tvrtke Predraga Pavlića, koji je, kako tvrdi Paravinja u svom pismu naslovljenom sindikatu vozača, iskorištavao zaposlenike radi “sopstvene, nezakonite koristi”.

Analiza sadržaja

U tih šest mjeseci rada, rukom je napisao dvije izjave - jednu, o predaji svog kamiona u Rijeci 7. rujna 2009. godine, te drugu, 6. travnja 2010. godine, kojom daje otkaz u tvrtki Renato P. P.

Jelovac je analizirao rukopis i sadržaj pisma. Smatra kako se u samom rukopisu ne nalaze promjene koje bi upućivale na eventualne socijalne ili psihološke aberacije, međutim sadržajno je uočio da je Dragan Paravinja psihopat.

Prema pismima koje je napisao, imao je nizak prag tolerancije na frustraciju.

- Nije on jedini vozač u Hrvatskoj. Normalna reakcija je da se ljutiš, ali on to doživljava kao psihičku torturu - rekao je Jelovac.

Prema porukama koje je ostavljao, bio je nekritičan prema sebi i negirao je bilo kakvu odgovornost, što dovodi do paranoidnosti.

- Budući da postoje dvije izjave, očito je da često mijenja zaposlenja. To radi isključivo zato što drugi nisu korektni prema njemu, kao što je on prema njima. A to je ideja vlastite veličine.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Odlomci koji otkrivaju njegov pravi karakter

Nizak prag tolerancije na frustraciju. Možebitnu nekorektnost poslodavca ne tumači kao prijevaru već je doživljava kao ‘psihičku torturu’: ‘psihički više nije moguće izdržati nesposobnost logistike...’

Ideja vlastite veličine u svojim očima . Često mijenja zaposlenja jer drugi nisu korektni prema njemu, kao što je on prema njima: ‘Molio me da ništa ne prijavljujem, da će se od tog datuma voziti prema propisima i zakonu’:

Smatra se pravdoljubivim i hrabrim. U pismu u kojem daje otkaz navodi da će sve otkriti unatoč prijetnjama: ‘Sve sam prijavio sindikatu, bez obzira na to što od poslodavca mogu očekivati i fizički obračun’

Nekritičnost i negacija bilo kakve odgovornosti, što dovodi do paranoidnosti. Traže ga od 1996., ali ne zbog silovanja, već zbog Vukovara i Ovčare... - izvod iz poruke u Srđevićima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:50