SUĐENJE ZA UBOJSTVO

Paravinja može u zatvor i ako se tijelo nikada ne pronađe

Sugovornici ističu kako je najvažnije, nakon priznanja, dokazati da je on posljednji bio uz Antoniju
Banja luka, 270611.Policija Republike Srpske danas je Dragana Paravinju , koji je jucer priznao otmicu i ubojstvo Antonie Bilic, prebacen u tranzicijski zatvor u Sarajevo.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Dragan Paravinja može, čak i ako se ne pronađe tijelo Antonije Bilić, biti osuđen kao njezin ubojica. Priznanje ubojstva Dragana Paravinje uz prisustvo odvjetnika te niz indicija i dokaza koji ga povezuju s Antonijom Bilić dovoljni su da bi ga se izvelo pred sud s optužnicom za njeno ubojstvo.

Paravinji se može suditi za ubojstvo čak i ako tijelo ne bude pronađeno u trenutku početka suđenja, smatraju stručnjaci za krivična djela ističući kako činjenica da nema tijela ne znači da se nekoga ne može osuditi i za ubojstvo.

Nade i dalje ima

Poznata tvrdnja da bez tijela nema ni zločina, u Hrvatskoj ne predstavlja prepreku suđenju, pa tako ni donošenju presude.

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković podsjeća na slučaj u kojem je optuženi muškarac pravomoćno osuđen za dva ubojstva iako tijela nikada nisu pronađena jer je, u nizu dokaza koji su korišteni na suđenju, bila i izjava posrednog svjedoka. On čak, nije vidio ubojstva ali je znao da su počinjena jer mu je to ubojica priznao a jednom je županijskom sudu to bilo dovoljno da donese presudu kojom je ubojicu stavio u zatvor na više od 30 godina.

Čedo Prodanović isto tako podsjeća da je donesen cijeli niz presuda kada tijela žrtava nisu pronađena, kao što su suđenja za ratne zločine i ubojstva u ratu, gdje je maksimalno što su sudovi mogli ustanoviti bilo da su žrtve “odvedene u nepoznato”.

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan podsjeća i na presude koje su donesene a da ne samo d anije bilo tijela žrtve nego žrtve čak nisu bile identificirane pa ipak to nije spriječilo sud da donese presudu. Suđenje se može održati, a time i donijeti pravomoćna presuda i bez tijela žrtve, kaže Drenški Lasan osobno se nadajući da još uvijek postoji neka šansa da se pokaže da je Paravinja lagao i da je djevojka nekim čudom, još uvijek živa.

Dokazi i vještačenja

- Priznanje je bitan dokaz u postupku, kaže Pavasović ističući kako, da je jedini dokaz, samo priznanje ipak ne bi bilo dovoljno za donošenje presude ali je u kontekstu i povezivanju s ostalim dokazima, ključno.

- Naravno, to priznanje je moralo biti uzeto na način da se može koristiti u postupku, dakle u prisustvu odvjetnika, naglašava Pavasović.

Paravinja je priznao ubojstvo uz dva odvjetnika pa je, po svemu sudeći, taj formalni uvjet za prihvaćanje njegova priznanja kao jednog od dokaza, ispunjen. Jadranka Sloković dodaje kako je u ovakvom slučaju bitno doći do zatvorenog kruga indicija a prema dostupnim informacijama taj se niz može zatvoriti.

- Činjenica je da je djevojka bila u kamionu, za to postoje i dokazi, forenzično vještačenje, kaže Sloković i dodaje slijedeću činjenicu, nakon boravka u Paravinjinu kamionu djevojci se gubi trag.

Veza sa zločinom

To što bi Paravinja pred sudom mogao promijeniti iskaz neće puno koristiti njegovoj obrani, smatra Sloković, jer je on priznao ubojstvo pa dakle, sam sebe tereti a ako promijeni iskaz, onda će se to najvjerojatnije tretirati kao i svaka manipulacija, smatra Sloković.

To znači, pojednostavljeno, da mu sud neće vjerovati ako počne tvrditi da nije počinio zločin. Čedo Prodanović kaže da se optuženog u suđenju u kojem nema tijela kao dokaza ubojstva mora dovesti u vezu sa zločinom. I on smatra da je priznanje, uz niz drugih dokaza kao što je prepoznavanje kamiona i tragovi pronađeni u kamionu, dovoljno da se održi suđenje, time i donese presuda. Paravinja će, dakle, čak i ako ne bude pronađeno tijelo nesretne djevojke moći odgovarati za njenu smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:17