NIJE PLATIO CARINU

Prodaje se zaplijenjena jahta vlasnika Pink TV-a. Kupio ju je za 10 milijuna eura, a na dražbi se nudi za 'samo' 2,6 milijuna eura

Carinska uprava 1. kolovoza u Jutarnjem listu objavila je oglas za prodaju luksuzne jahte Željka Mitrovića vlasnika Pink TV-a za početnu cijenu od 23,636 milijuna kuna bez carine, poreza i drugih davanja.

Riječ je o jahti El Bosco V koju je Carinska uprava zaplijenila u rujnu 2010., tražeći od Mitrovića da plati dva milijuna eura carine i takse. Mitrović se na to žalio.

U oglasu Carinske uprave su navedne specifikacije jahte te ocijenjeno da je jahta u “općenito dobrom stanju”. Radi se o Sunseekeru 105, dugačkom 31,01 metara sa šest kabina, pomoćnom brodicom...

Luksuznu jahtu sa šest kabina i dvije palube Željko Mitrović kupio je 2007. na Croatia Boat Showu u Splitu. Poznavatelji luksuznih jahti procjenjuju da joj cijena nije bila manja od 10 milijuna eura.

Javna prodaja održat će se 17. kolovoza u 12 sati u Carinarnici Dubrovnik, a ako se jahta ne proda, sljedeće javno nadmetanje bit će 25. kolovoza u isto vrijeme. Prodaji mogu pristupiti fizičke i pravne osobe te obrtnici i osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost sa sjedištem u Hrvatskoj, uz uvjet da su uplatili jamčevinu od deset posto početne cijene.

Roba se kupuje po principu “viđeno-kupljeno” pa je isključen svaki prigovor.

Mitrovićevu jahtu Carina je zaplijenila kad je iz crnogorskog uplovljavala u hrvatsko teritorijalno more. Carinici su tada ocijenili da su počinjena dva carinska prijestupa. Prvi je bio taj što većinski vlasnik tvrtke na koju je brod registriran, Mitrović, nije bio na brodu u trenutku ulaska u Hrvatsku.

Naime, jahta je u formalnom vlasništvu Mitrovićeve tvrtke El Bosco, čije je sjedište Gibraltar. Drugi je što su četiri člana posade zatečena na jahti uposleni u Mitrovićevoj tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj. Po hrvatskim propisima, jahta u vlasništvu inozemne tvrtke ne može zapošljavati posadu zaposlenu u hrvatskoj tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:27