NAJGORE TEK DOLAZI

Popustili seljacima pa neće biti novca za plaće i penzije

Država je prekinula seljačku pobunu i kupila socijalni mir, ali ovaj put po previsokoj cijeni
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Ne provede li Vlada hitno radikalnije proračunske rezove, država već do ljeta neće biti u stanju isplaćivati plaće i mirovine. A umjesto radikalnih rezova koje najavljuje, Vlada je ponovno popustila seljacima i dodatno opteretila proračun ne samo u ovoj nego i u idućoj godini.

Spas u turizmu?

Samo u prva dva mjeseca proračunska rupa dosegnula je 3,6 milijardi kuna. To je više od dvije petine ukupnog proračunskog manjka na razini cijele 2010., koji je planiran u iznosu od 8,6 milijardi kuna. Nastave li proračunski prihodi padati istim tempom, a rashodi rasti, manjak u proračunu, upozorava neovisni ekonomist Ante Babić, do kraja godine mogao bi iznositi između 15 i 20 milijardi kuna ili do dva i pol puta više od plana! Iako će prihodi od turizma donekle ublažiti akutno stanje hrvatskih javnih financija, a možda čak, u kombinaciji s daljnjim zaduživanjem, i omogućiti Ivanu Šukeru, potpredsjedniku Vlade i ministru financija, da zatvori ovogodišnju proračunsku konstrukciju, bez daljnjih rezova u državnoj potrošnji, kažu ekonomisti, jednostavno neće ići.

Šuker: Sve ćemo ispuniti

Probleme s proračunom dodatno će zakomplicirati novo popuštanje Vlade seljacima. Nakon prijetnji seljaka da će traktorima blokirati cijelu zemlju, na kraju je ipak postignut kompromis. No, on ujedno znači produbljivanje ionako duboke proračunske rupe, ali i daljnje povećanje nelikvidnosti koja je već dosegla alarmantnih 27 milijardi kuna.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković još u subotu je ponavljao da bi svaki daljnji ustupak seljacima doveo u pitanje cijeli proračun, isplatu plaća i mirovina. Da bi nakon osmodnevne blokade maknula traktore s ulica, Vlada je u 24 sata ipak podigla konačnu ponudu. Ponovo je zaustavila traktor-revoluciju i kupila socijalni mir, ali ovaj put po previsokoj cijeni. Naime, dio obveza samo je prebacila na proračun za 2011. koji će biti jednako “nategnut” kao i ovogodišnji. A zaostali poticaji pritom će biti isplaćeni baš u godini parlamentarnih izbora.

No, Šuker je i jučer pričao istu priču - problema s proračunom nema. Sve što je njegov kolega Čobanković dogovorio sa seljacima bit će ispunjeno.

- Dogovor sa seljacima nešto je što sigurno neće povećati proračun niti će zbog toga biti potrebe za njegovim rebalansom - poručio je Šuker.





General poslije bitke

Premda je Vlada povećala isplatu poticaja seljacima na 26 posto u repromaterijalu, Šuker tvrdi da se za taj iznos neće povećati proračun.

- Vlada će ići s novim mjerama. Problem je ozbiljan i ljudi koji su donosili odluke su ozbiljni - rekao je Šuker te na pitanje “je li se Vlada trebala jače postaviti u pregovorima sa seljacima” ustvrdio da je “lako biti general poslije bitke”. Što je sljedeće? Predsjednik HSS-a Josip Friščić najavio je da je poljoprivreda tek početak i da nas pravi bolni rezovi tek čekaju. No, nakon popuštanja seljacima čini se da Vlada, pa ni HSS, na njih još nisu spremni. Nakon poljoprivrede na naplatu dolazi brodogradnja. Na red bi opet moglo doći i smanjenje plaća u državnoj upravi. Posljednje u nizu mogle bi biti mirovine.

Ovaj sporazum je poticanje nelojalne konkurencije

Dogovorom sa seljacima Vlada je, čini se, otvorila još jednu frontu u svojim odnosima s poslodavcima. Naime, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) jučer je javno iskazala protivljenje postignutom sporazumu Vlade i seljaka jer se njime, tvrde, u neravnopravan položaj dovode poljoprivredna gospodarstva veća od 300 hektara na koja se sporazum ne odnosi. Taj sporazum, upozoravaju u HUP-u, potiče nelojalnu konkurenciju i nije sukladan zaštiti tržišnog natjecanja, a dugoročno šteti hrvatskoj poljoprivredi i čini je manje kokurentnom. (A. M., G. Ga.)

ZAHTJEVI SELJAKA

Što su tražili?

  • isplatu punih poticaja za 2009. godinu - 60 posto u novcu, 40 posto u repromaterijalu
  • isplata zaostalih poticaja za 2008. godini u visini 205 milijuna kuna u ovoj godini

Što su dobili?

  • isplatu 60 posto poticaja za 2009. godinu u novcu, polovica iznosa do 31. ožujka, preostali dio do 15. travnja
  • isplata još 26 posto poticaja u repromaterijalu (600 kuna po hektaru)
  • isplata zaostalih poticaja za 2008. godini u visini 205 milijuna kuna do lipnja 2011. godine
  • sve dogovoreno odnosi se samo na poljoprivredna gospodarstva do 300 hektara




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 20:29