HDZ I PARTNERI

Friščić: I Račanova se koalicija raspala jer se partnere dugo ignoriralo

Vlada je bez usuglašavanja u koaliciji u Sabor uputila zakon o sufinanciranju kredita
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Ne sjećam se o čemu smo razgovarali na posljednjem sastanku koalicije jer je bio prije više od mjesec i pol - tako nam je jučer odgovorio jedan od HDZ-ovih koalicijskih partnera kada smo ga pitali kada su se šefovi HDZ-a, HSS-a i HSLS-a zadnji put sastali s obzirom na premijerkine najave da će Vlada “svaki tjedan predstaviti po jednu gospodarsku mjeru koju će prije toga raspraviti s partnerima”.

Najavljeni model “svaki tjedan mjera jedna” nije zaživio, a predsjednici HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, SDSS-a i manjina posljednji su put zajedno za stolom sjedili 11. veljače kada su razgovarali o Fondu za spas gospodarstva i ustavnim promjenama. Od tada čekaju novi premijerkin poziv na sastanak koalicije, pa je tako, primjerice, bez usuglašavanja u koaliciji u Sabor upućen i zakon o sufinaciranju stambenih kredita.

Umjesto s partnerima predsjednica Vlade i HDZ o gospodarstvu čini se radije razgovara s oporbenjakom Radimirom Čačićem, s kojim se sastala prošli tjedan, a i prije toga je Vlada iz HNS-ova projekta POS Plus uzela model sufinanciranja stambenih kredita.

Kritike kroz medije

Istodobno iz HDZ-a umjesto najava koalicijskog sastanka o gospodarstvu stižu one kako će se “unutar koalicije raspravljati o istupu Slobodana Uzelca, potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a, zbog njegovih izjava oko premijerkina stana”.

- Istina je da smo se dogovorili da ćemo se sastajati češće, zadnji sastanak je bio u veljači, ali eto vrijeme leti. Da češće imamo sastanke koalicije, onda se vjerojatno ne bi događalo da partneri jedni drugima šalju poruke preko medija. A upravo takav model komuniciranja ‘rasturio’ je Račanovu koaliciju. Tada su u intervjuima jedni kritizirali druge i ispalo je da se bavimo sami sobom - priznao je i šef HSS-a Josip Friščić, koji smatra da je Uzelac sve što je imao reći premijerki to mogao učiniti izravno, a ne preko medija.

Iz SDSS-a poručuju da bi se koalicija trebala baviti puno važnijim stvarima od izjava potpredsjednika Vlade oko premijerkina stana u kojima je, podsjetimo, Uzelac istaknuo da je Kosor stan stekla zakonito, ali ne i moralno.

- Bilo bi bolje da koalicija razgovara o gospodarskoj situaciji. Ne vidim nikakve potrebe da razgovaramo o izjavama potpredsjednika Uzelca jer on, prema mojoj ocjeni, nije napao premijerku, nego ju je branio. No, umjesto toga bilo bi dobro da se što prije sastanemo - istaknuo je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović. Ni čelnik HSLS-a Darinko Kosor ne skriva nezadovoljstvo što se koalicija već duže vrijeme nije našla na okupu.

Potpis na sporazumu

- Koordinacije koalicije jednostavno nema i mislim da to, s obzirom na to da je država u krizi, nije dobro - naveo je Kosor. A početkom 2008. Sanader, Josip Friščić i Đurđa Adlešič stavili su potpis na koalicijski sporazum, među čijim prvim točakama je i ona da će se “u pravilu jednom mjesečno predsjednici stranaka koalicijskih partnera sastajati na koordinaciji”.

- Jasno je da se mnogi infrastrukturni projekti iz sporazuma neće ostvariti jer zbog krize nema novca. Ali redoviti sastanci koalicije ne traže novac - naveo je jedan član koalicije.

Šuker ne želi vidjeti Borisa Cotu

HSLS je još prije mjesec dana u Vladu poslao svoj paket gospodarskih mjera na kojem je radio njihov gospodarski savjet. On, međutim, koalicijskim partnerima nije prezentiran ne samo zbog toga što koalicijskog sastanka nije bilo nego i zbog uvjeta potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera. On je, navodno, zahtijevao da na predstavljanju HSLS-ovih mjera ne bude jedan od njegovih glavnih autora Boris Cota. Potpredsjedniku Vlade Cota je nepoželjan zato jer je i savjetnik za gospodarstvo predsjednika Ive Josipovića.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:45