MLAKAR ZA SMILJANIĆ

PONIŠTEN NATJEČAJ ZA ŠEFA ŽUPANIJSKOG SUDA Turudić dobio najviše glasova, ali ne i podršku člana iz HDZ-a

 Ronald Goršić/CROPIX

Relativna većina dobivenih glasova Državnog sudbenog vijeća nije bila dovoljna aktualnom predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, sucu Ivanu Turudiću da dobije još jedan četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika tog suda. Nitko od troje kandidata, uz Turudića su se kandidirali njegovi kolege sa Županijskoga suda, sutkinja Jasna Smiljanić i sudac Oliver Mittermayer, nije dobio apsolutnu većinu, potrebnih šest glasova, od ukupno 11 članova DSV-a.

Jedan član DSV-a, Josip Leko, bio je odsutan, dok je jedan član, sudac Ivica Veselić, izuzet po zahtjevu kandidata Mittermayera jer imaju spor na Općinskom građanskom sudu vezan uz isti izbor prije četiri godine. Tako je razgovor s troje kandidata provelo preostalih devet članova DSV-a koji su nakon toga i glasovali.

Mlakar za Smiljanić

Kako doznajemo, podršku kandidatu Turudiću dala su četiri člana DSV-a, predsjednik, inače sudac Vrhovnog suda Željko Šarić, njegov kolega s Vrhovnog suda Damir Kontrec, sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi i sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Sabina Dugonjić.

Kandidatkinja Smiljanić dobila je tri glasa, od HDZ-ova saborskog zastupnika Davorina Mlakara, suca Visokog prekršajnog suda RH Nediljka Bobana i suca Općinskog suda u Splitu Mije Galiota. Kandidat Mittermayer nije dobio podršku nijednog člana DSV-a.

Zanimljivo je da svoj glas nikome nisu dali profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Igor Gliha i profesor Pravnog fakulteta u Rijeci Eduard Kunštek, koji su prilikom glasovanja bili suzdržani. Stoga je natječaj za mjesto predsjednika najvećeg Županijskog suda u državi poništen.

Sadašnji predsjednik suda Ivan Turudić na toj poziciji ostaje do kraja godine. Od tada bi obavljanje poslova sudske uprave trebao preuzeti vršitelj dužnosti kojega bi na rok do godine dana, dok se ne provede ponovljeni natječaj, trebao imenovati ministar pravosuđa.

Inače, prilikom provođenja razgovora s kandidatima za mjesto predsjednika Županijskog suda u Zagrebu u prvi plan su stavljena dva pitanja.

Tri pitanja za izbor

Jedno se odnosi na problem Građanskog odjela koji ima ogromne zaostatke i “zatrpan” je velikim brojem novih predmeta, a pritom suci tog odjela nemaju adekvatan radni prostor pa vrlo često više rade od kuće nego na sudu.

Drugo je bilo pitanje javnih istupa sudaca i predsjednika suda. S obzirom na to da je svima dobro poznato da sudac Turudić često istupa u javnosti, bilo je zanimljivo čuti kako njegovi protukandidati smatraju da bi suci trebali biti puno suzdržaniji u komunikaciji s javnošću. Naveli su kako bi se time zapravo trebao baviti isključivo glasnogovornik suda. Za razliku od njih Turudić je istaknuo kako, osim dnevnih informacija koje idu preko glasnogovornika, sudac i predsjednik suda mogu, a ponekad i trebaju, iznositi svoje stavove o stanju u pravosuđu.

Spor oko javnih istupa

Predsjednik DSV-a, sudac Željko Šarić na to se nadovezao riječima kako je poznato da je on osobno protivnik kritika upućenih na račun javnih istipa sudaca. Kazao je kako smatra da suci, kao i svi drugi građani, mogu slobodno iznositi svoje stavove, pa čak i političke, imajući, naravno, u vidu da im je zabranjeno članstvo u političkim stankama i političko djelovanje.

Na jučerašnjoj sjednici DSV je treći put za predsjednika Općinskog kaznenog suda u Zagrebu izabrao suca Vinka Mioča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:17