ISTJEČE MANDAT

Turudića će zamijeniti Jakovina ili Devčić?

 Boris Kovačev/CROPIX

Sa zadnjim danom ove godine istječe četverogodišnji mandat predsjedniku Županijskoga suda u Zagrebu, Ivanu Turudiću. Na čelu toga suda Turudić je, međutim, punih pet godina jer ga je u prosincu 2010., prije nego što ga je DSV imenovao predsjednikom, tadašnji HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković postavio za vršitelja dužnosti predsjednika Suda.

Ponovljen natječaj

Iako Turudiću predsjednički mandat istječe za samo četiri dana, još uvijek je nepoznato tko će od početka 2016. biti v.d. predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda. Državno sudbeno vijeće mora ponoviti natječaj za predsjednika toga suda jer na prethodnom natječaju, okončanom u studenome ove godine, niti jedan od troje prijavljenih kandidata, među kojima je bio i sam Turudić koji se borio za drugi mandat, nije dobio potrebnu većinu glasova. Uz Ivana Turudića, kandidati na neuspjelom natječaju bili su uskočka sutkinja Jasna Smiljanić i sudac Oliver Mittermayer.

Ministar pravosuđa na odlasku Orsat Miljenić prije desetak dana potvrdio je Jutarnjem listu da će pričekati formiranje nove Vlade te prepustiti imenovanje v.d. predsjednika najvećega županijskog suda u državi novome ministru pravosuđa. Izjavio je tada da će on kao ministar tehničke Vlade na odlasku imenovati vršitelja dužnosti toga suda samo ako bude morao, odnosno samo ako se do kraja prosinca, do isteka Turudićeva mandata na čelu suda, ne formira nova Vlada.

Kako je sve izvjesnije da do kraja prosinca nećemo imati novu Vladu (osim ako novi mandatar Tihomir Orešković nekim čudom u iduća četiri dana ne izvede munjevitu akciju sastavljanja Vlade i dobivanja potvrde u Saboru), tehnički ministar pravosuđa Orsat Miljenić ipak će, kako se čini, biti u poziciji imenovati vršitelja dužnosti predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda koji će na toj poziciji biti dok DSV ne raspiše novi natječaj i na njemu ne izabere osobu koja će biti na čelu toga suda iduće četiri godine.

Blizak Turudiću

Kako neslužbeno doznajemo, ministar Miljenić bi situaciju na vrhu zagrebačkoga Županijskoga suda u iduća četiri dana mogao razriješiti na jedan od dva načina: može odlučiti da ne donese nikakvu odluku o v.d. predsjednika toga suda, čime se aktivira zakonska odredba da predsjednika suda koji je iz nekih razloga spriječen u obavljanju predsjedničke dužnosti zamjenjuje njegov zamjenik. Turudićev zamjenik na funkciji predsjednika Županijskoga suda je Dražen Jakovina pa slijedom toga do izbora novog predsjednika kao osoba već upućena u poslove sudske uprave na najvećem županijskom sudu u državi može lako premostiti razdoblje do izbora predsjednika. Jakovina je, kako doznajemo iz izvora na zagrebačkom Županijskom sudu, blizak Ivanu Turudiću.

Prednost i mana

Druga je mogućnost da Miljenić u posljednjim danima ove godine ipak odluči imenovati v.d. predsjednika, a u tom bi slučaju, kako neslužbeno doznajemo, izbor vjerojatno pao na dugogodišnjeg suca istrage i glasnogovornika toga suda Krešimira Devčića. Pozicija vršitelja dužnosti sucu koji se želi natjecati za redovni mandat na čelu suda može biti prednost jer se u odnosu na ostale kandidate može pohvaliti određenim iskustvom u poslovima sudske uprave, stečenim u statusu v.d. Također je upitno bi li sudac Krešimir Devčić, ili netko drugi od sudaca toga suda kojega bi Miljenić u idućih nekoliko dana mogao imenovati v.d. predsjednikom zagrebačkoga Županijskog suda, tu ponudu i prihvatio. Postoji, naime, mogućnost da mu prihvaćanje ponude iz ruku ministra na odlasku postane otežavajuća okolnost u daljnjoj karijeri. Iako je formalno DSV tijelo koje bi trebalo biti neovisno o politici jer samo dva od 11 njegovih članova bira Sabor, javna je stvar da u stvarnosti politika neizravno još uvijek može spriječiti ambicije sudaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:40