60 SATI KOJI SU 'POKRENULI' HRVATSKU

Počeo ferragosto: Milijun turista pohrlilo prema obali i otocima

Zahvaljujući početku tradicionalnog ‘ferragosta’, najviše vozila, 77.177, ušlo je u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Kaštel u Istri
 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - U samo 60 sati, od petka do nedjelje u 12 sati, u Hrvatsku je ušlo oko milijun turista!

Preko sedam glavnih graničnih prijelaza, Macelj, Bregana, Kaštel, Goričan, Bajakovo, Pasjak i Rupa, koji su nam ustupili podatke, u Hrvatsku su ušla točno 255.347 vozila. Apsolutno najveći ulaz vozila zabilježen je na prijelazu Kaštel jer je u Italiji počeo ferragosto. Vodeći se računicom koju nam je sugerirala policija - da je prosječna brojka putnika po vozilu 3,5 - dolazi se do podatka da je u Hrvatsku samo cestovnim prometom ušlo oko 900.000 putnika.

Iznimno gust promet

Kada se tome pribroje i turisti koji su u Hrvatsku pristigli avionima, brodovima i vozilima preko drugih graničnih prijelaza, ukupan broj turista zasigurno bi se približio ili čak premašio vrtoglavu brojku od milijun putnika. I prema dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u protekla tri dana u Hrvatsku je svakih 24 sata ušlo oko 300.000 putnika. Zbog snažnog priljeva turista koji su navalili u Hrvatsku, promet je bio gust na području cijele zemlje. Gužve su se stvarale i na većini naplatnih postaja, a podatke su nam do zaključenja izdanja dostavile naplatne postaje Lučko, Ivanja Reka, Krčki most i Rijeka.

Velika zarada

Lučko je tako u petak i subotu zabilježilo ukupno 83.425 ulazaka vozila, a Ivanja Reka 46.850. Krčkim mostom od petka do nedjelje provezlo se više od 30.000 vozila, dok je na autocestu Rijeka - Zagreb ušlo oko 4900 vozila. Prema našem izračunu, samo su ove četiri naplatne postaje u tri dana, i to samo na ulascima, utržile oko osam milijuna kuna.

Gužve u trajektnim lukama

Ništa manje uzbuđenja tijekom vikenda nije bilo ni u zračnom i morskom prometu. Zrakoplovi su u pet zračnih luka, Puli, Splitu, Zadru, Dubrovniku i Zagrebu prevezli oko stotinu tisuća putnika, dok je samo kroz splitsku trajektnu luku ovog vikenda prošlo oko 60.000 osoba.

No od ovog je vikenda zamjetno i snažnije napuštanje zemlje. Dobar dio turista, čini se, već je završio svoje godišnje odmore, dok se dio Hrvata zaputio u inozemstvo. Tako je zemlju samo automobilima, autobusima, kamionima i motocikliima napustilo oko 600.000 građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:20