NAKON SJEDNICE HDZ-a

Plenković najavio pojeftinjenje goriva, otkrio i nove cijene, komentirao ZDS: ‘Taj poklič je suprotan i Ustavu i zakonu‘

Na pitanja novinara o "zabrani pokliča ZDS" Plenković je rekao da je on i danas zabranjen

Vladimir Šeks, Branko Bačić i Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se novinarima nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

- Izvijestili smo kolege da reduciramo broj članova diplomatske misije Ruske Federacije u Zagrebu, a to je dio našeg stava o neprihvatljivosti ruske agresije na Ukrajinu, rekao je premijer na početku pa krenuo na domaće teme.

- Očekujemo i da ministar pravosuđa u četvrtak na Vladi predloži imenovanje povjerenika za Split te smo obavijestili kolege o izglednom smanjenju cijene benzina i dizela, što je drugi tjedan zaredom da se smanjuju cijene goriva. Benzin će biti 11,98 kuna, dizel 12,43 kuna, a autoplin 8,54 kuna, rekao je premijer.

image

Vladimir Šeks, Branko Bačić i Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

Upitan kakav će to biti odgovor Moskve na protjerivanje diplomatskog osoblja, Plenković je rekao da "ne zna i da kad ga donesu onda ćemo odgovoriti" te dodao da su među ruskim diplomatima koji su protjerani "diplomati svih razina".

Na pitanje o francuskim izborima i eventualnoj pobjedi desno orijentirane Marine Le Pen, premijer je rekao da je uvjeren da će pobijediti aktualni predsjednik Emmanuel Macron.

- Dobri odnosi s Francuskom će se nastaviti, a njih jako njegujemo, što i znate.

Premijera su pitali o mogućoj zabrani pokliča ZDS, a komentirao je i izjave Matka Raosa u Splitu koji je u nedjelju kazao “da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske”.

image

Vladimir Šeks, Branko Bačić i Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

- Riječ je o neprimjerenoj, nepromišljenoj izjavi od koje se ministarstvo jučer ogradilo. To nije stav Vlade niti bilo koga u Vladi. Što se tiče zabrane tog pokliča (ZDS), on je već danas suprotan Ustavu i zakonu, stvar je samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova. Na Vrhovnom sudu je da ujednačava praksu, kazao je Plenković.

Na dodatna pitanja novinara o "zabrani pokliča" Plenković je ponovio da je on i danas zabranjen.

- Ima tko je zadužen za ujednačavanje sudske prakse o tome, a to je Vrhovni sud.

Upitan zašto partnerima vrlo jednostavno ne kaže da neće mijenjati zakon, Plenković je rekao da je "Veljko Kajtazi jako zadovoljan onim što se danas radi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:33