POVRATAK U SSSR

Ruski učenici snimaju i prijavljuju svoje učiteljice zbog antiratnih poruka: ‘Zar je to loše?‘

Oblasna vlast u Kaliningradu (Königsbergu) u anektiranoj i rusificiranoj Istočnoj Pruskoj poziva građane da prijave "provokatore i ološ"

Prizor iz Buče

 Genya Savilov/AFP

O sve češćim slučajevima da ruski učenici, po starome sovjetskom obrascu, prijavljuju vlastima svoje profesore ako se usude iznositi podatke koji se razlikuju od ruske državne propagande, ili makar dovesti u sumnju prosudbe predsjednika Vladimira Putina, piše iz Rige The Washington Post.

U fašističkoj Italiji je parola bila "Mussolini ha sempre ragione" (Mussolini je uvijek u pravu), u Jugoslaviji se pjevalo: "Druže Tito, zdravo, zdravo! Sve što kažeš imaš pravo!" - ali to nije bila pravna dogma.

Čistka društva

Učeničko potkazivanje samo je jedan od aspekata kulture verbalnog linča. Tako na internetskoj agenciji inagent.info (gdje "inagent" označava strane agente) samozvani Odbor za zaštitu nacionalnih interesa objavljuje i ažurira popis "izdajicâ" i "neprijateljâ", s fotografijama i adresama. A eto, i školska djeca daju svoj obol, kao u doba najcrnjega inkvizicijskog staljinizma. To je odziv na Putinovu pohvalu, u televizijskom govoru 16 ožujka, onih koji otkrivaju "ološ i izdajice", jer će čistka društva, "prirodna i nužna", "samo ojačati našu zemlju", u ovom slučaju Rusiju.

Oblasna vlast u Kaliningradu (Königsbergu) u anektiranoj i rusificiranoj Istočnoj Pruskoj poziva građane da prijave "provokatore i ološ" koji podrivaju "specijalnu operaciju u Ukrajini".

Maksimalna kazna za "lažne vijesti" je odnedavna 15 godina zatvora, kolika se za verbalni delikt nije odmjeravala ni u Stalinovo doba. Svrha je jasna: utjerati strah i začepiti usta onima koji se ne slažu sa službenom državnom narativom. Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov rekao je prije mjesec dana da je dotad više od pet milijuna djece odslušalo lekciju "Branitelji domovine".

Učenici je snimali

Učiteljica engleskoga Marija Dubrova je na Sahalinu, u razgovoru s učenicima poslije nastave, ocijenila da je rat pogreška. Nije znala da je netko od učenika snima. Jedan od sljedećih dana u školi ju je dočekala policija. Isti dan je bila suđena. Uzalud se branila tezom da je predsjednik Federacije samo čovjek, dakle da i on možda griješi, "A ja mislim da mu je odluka pogrešna", rekla je. Otpuštena je s posla i oglobljena s 30.000 rubalja (oko 2700 kuna) jer su joj "objasnili" da kao učiteljica ne smije tako govoriti učenicima. "Ne slažem se, pouka je humanistička profesija poučavanja ljudi da uvažavaju različita mišljenja, da se opredjeljuju na temelju različitih motrišta. Zar je to loše?", pita se retorički.

Irina Gen je, na ruskom zapadu, bila neoprezna da odgovori učenicima na pitanje zašto je Rusija izbačena s evropskih sportskih natjecanja. Smatra da tako treba biti "dok se Rusija ne nauči ponašati". Objasnila je da je Rusija "htjela ući u Kijev i srušiti Zelenskoga i vladu. A to je suverena država. Ondje je suverena vlada." I ona je stradala jer nije znala da je netko među učenicima snima i da je taj snimak dospio do policije.

Naravno, svjedoče oni koji nisu izgubili slobodu. Učitelji dospjeli u tamnicu ne mogu "dijeliti status" ni s novinarima, ni s istomišljenicima. Barem dok ne izdrže kaznu. Koja može biti i dugotrajna.

Kao i u matematičkim pravilima, i ovdje bi mogao vrijediti obrat: ako, nekim slučajem, Putin padne s vlasti i ako se, još nevjerojatnijim slučajem, utrne ruska velikodržavna propaganda, sljedeća vlast bi po istim zakonima mogla na 15 godina zatvora osuditi Dmitrija Peskova ili Mariju Zaharovu zbog bezočnih lažnih vijesti (ruski: fejkova).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:23