VELIKO PITANJE

Pitali smo ministarstvo što će biti sa školskom nastavom tijekom utakmice s Albanijom, evo odgovora

Tijekom svjetskog nogometnog prvenstva koncem 2022. u nizu je škola nastava zamijenjena praćenjem nogometa, a mišljenja o tomu bila su podijeljena

Organizirano gledanje utakmice na Svjetskom prvenstvu u nogometu izmedju Maroka i Hrvatsk u jednoj od splitskih škola

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Nogomet je i ovoga puta otvorio pitanje organizacije nastave u školama, s obzirom na to da utakmica između Albanije i Hrvatske počinje u srijedu u 15 sati, što znači da zahvaća nastavu u poslijepodnevnoj smjeni. Prošlog puta, tijekom svjetskog nogometnog prvenstva u zimu 2022., ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je poručio kako učenici mogu gledati utakmicu u školama ukoliko se ravnatelji, učitelji, odnosno nastavnici tako dogovore. Nije bio za to da se učenike zbog utakmica raspušta kućama.

"Na školama je da odluče, uz uvjet da se ne gubi gradivo", rekao je u studenome 2022. Fuchs.

Kako je bilo za očekivati, u nizu je škola tada nastava zamijenjena praćenjem nogometa, bilo putem mobitela, TV-a ili pametnih ploča, u razredima ili sportskim dvoranama, a mišljenja o tomu treba li nogomet pratiti u školi umjesto nastave bila su podijeljena.

Kakva je preporuka Ministarstva ovoga puta, pitali smo nadležne?

– Stav je Ministarstva da se u školama može pogledati sutrašnja utakmica hrvatske nogometne reprezentacije ukoliko se ravnatelji, učitelji i nastavnici tako dogovore, odnosno ako postoji konsenzus u školi, glasi odgovor koji smo primili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, a koji je, dakle, istovjetan onome iz 2022.

Dodaju da ukoliko postoji dogovor, tada treba voditi računa da oni učenici koji imaju neizvršenih obaveza ne budu oštećeni.

Pritom Ministarstvo ne kani školama slati naputke o organizaciji, već odluku prepušta njihovim kolektivima.

Dugogodišnji ravnatelj škole Tihomir Tomčić preklani je izračunao da će učenici iz četverogodišnjih programa zbog nogometnih utakmica u terminu nastave izgubiti 0,0017 udjela ukupnog fonda u školskoj godini, a oni iz trogodišnjih programa 0,00137.

– Nastavna godina planirana je na 180 radnih dana, od kojih je 175 nastavnih. Drugim riječima, imamo pet dana ‘viška‘ koja se školama ostavljaju za organizaciju izleta ili, primjerice, dana škole. Mi nismo potrošili nijedan. Čemu onda trenirati strogoću i zabijati glavu u pijesak, kao da se ništa oko nas ne događa? Događa se, igra se utakmica! Zašto bi to ignorirali? Škola nije crno-bijeli svijet, poručio je tada Tomčić, čiji je dojam da se oko gledanja utakmice u školama napravio cirkus i to zbog propuštena dva-tri školska sata, a paralelno nikoga nije briga za niz nerealiziranih sati u slučajevima kada nastavnika matematike, fizike, inženjera strojarstva ili elektrotehnike u strukovnim školama nema tko zamijeniti.

Drukčijeg je stava bila Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja, ujedno ravnateljica Upravne škole u Zagrebu, u kojoj se normalno odvijala nastava. Svaka je škola mogla, tumačila je, samostalno donijeti odluku i uglavnom su odlučivale na zahtjev učenika. To znači da je osim nastavničkog vijeća, trebala suglasnost vijeća roditelja, na koncu i školskog odbora. Jer, objasnila je Hitrec, ako se nastava ne održi, te sate treba nadoknaditi, a za to je nadležan školski odbor.

– Naravno da je to problem u školama koje rade u dvije smjene i skučenim uvjetima, jer bi to značilo da propuštene sate zbog gledanja utakmice moraju nadoknaditi subotom. Konkretno, da smo se mi odlučili za praćenje utakmice, morali bismo nastavu nadoknaditi na neradni dan, subotu, glasila je poruka Suzane Hitrec.

Valja podsjetiti da je predkraj 2022. priču o praćenju nogometa „zakuhao“ Gordan Jandroković, objavom kako Sabor neće raditi za vrijeme utakmice Hrvatske i Maroka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 11:08