NEMA SUGLASNOSTI

Ministarstvo dozvoljava prijenos utakmica u školama, sindikati su protiv: ‘To obezvrjeđuje nastavničku profesiju‘

Školski sindikati će u slučaju potrebe nadoknade izgubljenih školskih sati tražiti da se nastavnicima to plati kao prekovremeni rad

Željko Stipić

 Jakov Prkic/CROPIX

Ministarstvo obrazovanja dopušta da učenici u školama mogu gledati utakmice hrvatske nogometne reprezentacije ako postoji konsenzus roditelja, učenika i profesora, dok su školski sindikati protiv smatrajući da to predstavlja obezvređivanje nastavničke profesije.

Svaka će škola samostalno donijeti odluku hoće li za svoje učenike organizirati zajedničko gledanje sutrašnje utakmice Hrvatska-Maroko na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo: ‘Da, može se gledati uz nadoknadu‘

"Stav je Ministarstva da učenici mogu u školama gledati utakmice hrvatske nogometne reprezentacije ako se ravnatelji, učitelji i nastavnici tako dogovore, odnosno ako postoji konsenzus u školi", priopćili su.

Jedini je uvjet da učenici ne gube gradivo, propuštene školske sate treba nadoknaditi, dodaju iz Ministarstva.

Školski sindikati najavili su pak kako će u slučaju potrebe nadoknade izgubljenih školskih sati zbog praćenja TV prijenosa nogometnih utakmica tražiti da se nastavnicima to plati kao prekovremeni rad.

Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić podsjetio je kako su sindikati potpisnici kolektivnih ugovora koji reguliraju prekovremeni rad i sigurno će, bude li potrebno, podružnice i članstvo uputiti što učiniti kako bi ostvarili pravo da taj dodatni rad bude tretiran kao prekovremeni i pružiti im logističku i drugu pomoć.

"Vjerujem da to ipak neće biti potrebno i da će se ‘glave ohladiti‘ i da se to ne smije raditi", naglasio je Stipić.

Sindikati: ‘Ne, to je skandalozno‘

Podsjetio je kako smo već imali "višu silu", primjerice pandemiju koronavirusa, kad se nastava morala prilagođavati svemu i svačemu pri čemu su izgubljene stotine školskih sati upitavši nije li valjda i nogomet "viša sila".

Skandaloznim drži pretpostaviti gledanje nogometa ili bilo kojeg drugog sporta održavanju nastave. Ustvrdio je kako se time obezvrjeđuje nastavnička profesija.

Pojasnio je kako se savladavanje gradiva temelji na kontinuitetu i pojedine propuštene nastavne jedinice se moraju nadoknaditi.

S druge strane otvara se pitanje jesu li nadoknade moguće, jer su mnogi učenici preopterećeni satnicom, jer je teško pronaći dodatno vrijeme, a postoji i prostorno ograničenje prenapučenih škola.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekla je kako se nadoknade izgubljenih sati po "nečijoj tuđoj" odluci trebaju platiti kao prekovremeni rad.

Izjavu resornog ministra Radovana Fuchsa kako će se u školama moći gledati utakmice ako je većina za to, ocijenila je nepromišljenom kao i njezine moguće posljedice.

"To znači ili da nije dorastao poslu koji radi ili ne razumije sustav koji je hijerarhijski strogo postavljen s pravima i obvezama", rekla je.

Ravnatelji: ‘Da, uz suglasnost svih‘

Predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević izjavila je da će profesori sami odrediti kad će se nadoknaditi propušteni sati, tako da učenici neće preskočiti gradivo.

"Mislim da većina škola u Hrvatskoj neće imati organizirani prijenos. Previše se medijske buke diglo oko toga jer ne radi se o tome da će škole ranije puštati djecu. Ako netko ipak napusti školu za vrijeme utakmice, to će morati opravdati njegovi roditelji”, izjavila je Mirosavljević.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec kaže da se utakmice Hrvatske iz Katara mogu gledati uz suglasnost roditelja i djelatnika škole.

"U srednjim školama odlučuje se na zahtjev učenika te uz suglasnost svih nastavnika i roditelja te školskih odbora. Oni koji donesu takvu odluku, imat će nadoknadu tih nastavnih sati u drugom terminu”, izjavila je.

Sociolog: ‘Ne, to su jeftini politički poeni‘

Za razliku od učenika, studenti na fakultetima ne moraju dolaziti na sva predavanja, ali neki bi profesori bilježili dolazak neovisno o time igra li Hrvatska utakmicu na Svjetskom prvenstvu ili ne, poput primjerice profesora Dražena Lalića.

"Osobno mogu reći da ću sutra održati nastavu, doduše Hrvatska ne igra u terminu predavanja, ali i da igra, nastave bi bilo i bilježio bih dolaske studenata”, istaknuo je Lalić, sociolog s Fakulteta političkih znanosti.

Lalić dodaje da se nogomet pokazao važnim za integraciju zemlje, izgradnju nacionalnog identiteta i promociju Hrvatske u svijetu, međutim ona bi mladima trebala dati do znanja da više treba vrednovati rad, razvoj, obrazovanje i poštovanje pravila.

"Nažalost, to nije vrijednosno opredjeljenje aktualne Vlade. Mene građani i država plaćaju da držim nastavu, a ne da gledamo utakmicu”, napomenuo je

S obzirom na to da se Vlada nije iskazala u provođenju reformi, smatra Lalić, okrenula se skupljanju "jeftinih političkih poena na nacionalnom populizmu”. Osim toga, gledanje utakmice u školama pokazuje da je Vlada iskoristila priliku konstruirati izvanrednu situaciju.

"Vlada je postala ovisna o izvanrednim situacijama. Istina, imali smo potrese, pandemiju i rat u Ukrajini, no ovdje je konstruirana izvanredna situacija. I što sad? Hoće li hitna pomoć, policija i ostale službe raditi ili neće, zato jer Hrvatska igra utakmicu prvog kola protiv Maroka?”, pitao je Lalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:21