SVINJSKA GRIPA

Pacijenti će potpisivati da se cijepe na vlastitu odgovornost!

Pula, 051108.Gradjani se mogu cijepiti protiv gripe, buduci da je zavrsena distribucija 650.000 doza cjepiva nabavljenih za ovogodicnju sezonu. Gradjani se mogu cijepiti kod svojih obiteljskih lijecnika ili u najblizem zavodu za javno zdravstvo. Cjepljenje je, kao i svake godine, besplatno za osobe iznad 65 godina starosti, kronicne bolesnike i zdravstvene djelatnike, dok ce ostali gradjani cijepljenje placati 60 kuna. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kupio je i 2000 djecjih doza cjepiva za djecu s kronicnim bolestima. Prosle zime je u Hrvatskoj registrirano oko 110.000 oboljelih od gripe, a uobicajeno vrijeme kada se biljeze prvi oboljeli je mjesec sijecanj. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - Danas je u Hrvatskoj počelo cijepljenje protiv svinjske gripe i to u županijskim zavodima za javno zdravstvo. Od ponedjeljka cijepiti se može i kod liječnika obiteljske medicine, a prvih 140.000 doza cjepiva namijenjeno je rizičnim skupinama i to kroničnim bolesnicima, poglavito onima s bolestima pluća, trudnicama u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ekstremno debelim osobama, djeci od šest mjeseci do tri godine i zdravstvenim djelatnicima. Ostatak od 1,5 milijuna kupljenih doza cjepiva očekuje se krajem prosinca i početkom siječnja.

Hrvatska agencija za lijekove izdala je certifikat o ispravnosti cjepiva, ali to nije prekinulo skepsu oko cijepljenja. Za razliku od interesa za cijepljenje protiv sezonske gripe, kad je u nekoliko dana planula sva količina od 650.000 doza i naručeno još dodatnih 120.000 doza, iz kratke ankete po županijskim zavodima razvidno je da je interes značajno manji. Tome je vjerojatno doprinijela i vijest o zatajenju srca Slovenke nakon što je cijepljena samo dan uoči početka cijepljenja u Hrvatskoj.

SPECIJAL O SVINJSKOJ GRIPI Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

Kako je već ranije veći dio liječnika najavio da se neće cijepiti protiv svinjske gripe njihova se suzdržanost prema cjepivu prenijela očito i na pacijente. Neki su čak najavili da će od pacijenata tražiti potpis na dokument da se cijepe na vlastitu odgovornost.

Kad bi se zaključivalo po interesu za cijepljenje protiv svinjske gripe prema prvom danu moglo bi se reći da Hrvatska slijedi europske trendove. Naime, interes Europljana je mali pa je tako u Francuskoj za cijepljenje zainteresirano samo tridesetak posto građana kao i u Njemačkoj premda su kupljene količine cjepiva dostatne za ukupnu populaciju.

Inače, valja reći da je cjepivo protiv svinjske gripe u Hrvatskoj besplatno za sve građane. Naime, ostane li cjepiva nakon što se procjepe rizične skupine moći će se cijepiti i drugi građani.

Preporuka je epidemiologa da se s jednom dozom cijepe osobe u dobi od 9 do 60 godina a s dvije djeca o devet godina i stariji od 60 godina. za stejcanje imuniteta za svinjsku gripu potrebno je da prođe barem tri tjedna. Drugim riječima, oni koji se cijepe u ponedjeljak postat će imuni na svinjsku gripu krajem prosinca.

Unatoč podozrenju prema cjepivu, infektolozi pozivaju na cijepljenje i tvrde da je rizik puno manji od mogućih komplikacija gripe. Dapače, smatraju da bi se trebala cijepti sva djeca mlađa od tri godine jer se pokazalo da upravo u toj skupini ima najviše komplikacija. Posebno zabrinjava virusna upala pluća kao najčešća komplikacija svinjske gripe kod mlađih osoba. U Hrvatskoj je službeno do sad oboljelo oko 25.000 osoba što znači da je barem još toliko preboljelo gripu, a da nije posjetilo liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 03:37