DRŽAVA APSURDA

Odveo Grad Zlatar u bankrot i još mu isplatili zaostale plaće

Bivši gradonačelnik veselu vijest primio je dok je još bio u pritvoru. Grad je usprkos državnoj pomoći opet pao u blokadu od 3 milijuna kuna
 Krunoslav Pavlina/Cropix

ZLATAR - Marijan Đurek, bivši gradonačelnik posrnulog Zlatara kojeg je netransparentnim financijskim poslovanjem, čija se veza s kriminalom istražuje, odveo u bankrot, dobio je dvije zaostale plaće (za travanj i svibanj), u paketu s ostalim zaposlenicima Gradske uprave koji su dobili zaostatke od ožujka. Veselu vijest primio je dok je još bio u pritvoru, a inkasirao je tako 8.666 kuna.

Podsjetimo, Vlada je HDZ-ovom gradonačelniku Miroslavu Kopjaru odobrila državnu pomoć od milijun i pol kuna, koju je dobio uz pomoć pajdaša Ivana Jarnjaka koji ga je pratio pri posjetu premijerki Kosor, još uoči božićnih blagdana. Taj se novac, međutim, brzo istopio.

Dapače, novca više uopće nema. Svi su dobili svoje plaće, podmirene su režije, rate nekih kredita itd., da bi Grad sada opet pao u blokadu od 3 milijuna kuna. Posljedično, zaposlenici koji su na gradskom proračunu, nisu još dobili plaće za prosinac i ne zna se kada će ih dobiti.

Sam gradonačelnik, kako je i obećao nakon medijske hajke jer si je odmah nakon dobivanja državne pomoći naumio 'poduplati' naknadu, nije podigao ništa od njemu uplaćenog novca, već ga je transferirao na račun udruge za spas zlatarskog kraja, čije je osnivanje potaknuo da bi dokazao da ima dobre namjere.

Nazvao ju je 'Zagorje zutra'. Za bolje 'zutra' tako je uplatio 25.000 kuna, što je kap u moru jer ono neće biti bolje, ne nađe li se još barem 10 milijuna kuna pomoći bankrotiranom gradu.

A bivši gradonačelnik Đurek, kojemu je prvih mjesec dana pritvora trebalo biti produženo za još toliko, nalazi se prema neslužbenim informacijama, na liječenju. Kako kažu njegovi poznanici i prijatelji, pušten je i više je u bolnici no doma, a pušteni su i ostali uhićenici iz akcije Carevo ruho (sedam osoba s kojima je poslovao Grad: direktori, nadzorni inženjeri, ravnatelj ŽUC-a) koji će imati priliku iznijeti svoju obranu na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:04