MALVERZACIJE GRAD DOVELE DO BANKROTA

PRESUDA BIVŠEM PRVOM ČOVJEKU ZLATARA Tri godine zatvora gradonačelniku koji je upropastio grad

 Krunoslav Pavlina/Cropix

Bivši gradonačelnik Zlatara Marijan Đurek osuđen je na tri godine zatvora zbog malverzacija koje su Grad Zlatar 2009. dovele do blokade i ruba bankrota.

Istom nepravomoćnom presudom koju mu je izreklo vijeće zagrebačkog Županijskog suda Đureku je naloženo da plati 23,7 milijuna kuna, koliko je svojim postupcima oštetio Zlatar.

Carevo ruho

USKOK je Đureka i ostale obuhvaćene akcijom kodnog imena Carevo ruho, teretio da su od 2005. do 2009. godine oštetili Grad Zlatar za više od 20 milijuna kuna. Tadašnji gradonačelnik je mimo zakona i na temelju krivotvorene dokumentacije isplaćivao lokalnim građevinskim poduzetnicima troškove, uglavnom po ispostavljenim tzv. privremenim situacijama, za radove koji mahom nisu napravljeni. Za dodjelu većine spornih poslova nije provedena potrebna procedura, ali je gradonačelnik, kako ga se tereti, sam donosio odluke i bez suglasnosti Gradskog vijeća. Dio poslova ili nikad nije napravljen ili su ga odradila neka druga poduzeća.

Razdvojen postupak

U tim su ga makinacijama “pokrivali” nadzorni inženjeri, dok je u jednom dijelu sudjelovao i ravnatelj županijske Uprave za ceste Vlado Kavać, koji je to u međuvremenu i priznao.

Đurek je pritom zadužio Grad kod raznih banaka , opteretivši kompletnu gradsku imovinu. Budući da Grad nije mogao podmirivati sve dugove, na koncu je došlo do blokade računa.

Dvojica optuženika u ovom slučaju već ranije su osuđena na uvjetne kazne temeljem nagodbi s USKOK-om, dok je za neke postupak razdvojen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:29