ČUVENI ‘CUNNING PLAN‘

Milanović stalno ponavlja da ima ‘lukav plan‘, frazu iz kultne serije: Znate li kako je to završilo?

Lik koji će u povijesti ostati zapamćen po ‘cunning planu‘ je Baldrick, Gujin neuki sluga i pomagač

Crna Guja i Baldrick inspiracija su Zoranu Milanoviću kad priča o Plenkoviću

Teško je reći kad je fraza prvi put službeno upotrijebljena. Navodno 1983. godine u prvoj snimljenoj, a nikad emitiranoj epizodi ‘Crne Guje‘. Riječ je o pilotu koji na BBC-ju na kraju nije prikazan, a originalna snimka navodno je teško oštećena, i danas neupotrebljiva. No tu je sve počelo.

‘I have a cunning plan‘.

Tako je u scenariju glasila rečenica (‘Imam lukav plan‘) koja će kasnije postati jedna od najpoznatijih fraza u jednoj od najpoznatijih britanskih humorističnih serija svih vremena. Do 1989. godine emitirane su 24 epizode u četiri sezone, a izgovorena je, pobrojali su fanovi, preko 30 puta.

A sve češće je, u posljednje vrijeme, koristi i predsjednik Zoran Milanović.

Em on ima lukav plan, em Plenković ima lukav plan. Em je Plenković Baldrick, a Milanović skriva svoj cunning plan, i ne želi ga ‘disklozati‘. Što se tu točno događa, čiji je to plan lukaviji i tko je dovraga Baldrick? I zašto se lukav plan ne smije otkriti?

Evo zašto.

‘Crna Guja‘ je serija koja u Hrvatskoj uživa kultni status i više je puta emitirana na našoj televiziji, a osim što je u svijetu i kod nas proslavila Rowana Atkinsona (još poznatijeg kao Mr. Beana), proslavila je i lik Crne Guje, odnosno Edmunda Blackaddera, kao ciničnog oportunista, zmijski lukavog, karizmatičnog, pokvarenog, prvo princa, pa viteza, pa kapetana.

Serija je svake sezone bila smještena u drugi povijesni period, a jedino je antijunak Guja ostajao isti: uvijek sklon spletki, muljaži, s planom kako spasiti sebe, a smjestiti drugome.

- Kad imate takve neprijatelje, igrate lukavo, a ne perfidno, rekao je Milanović 19. ožujka odgovarajući na pitanje hoće li se kandidirati na izborima za Europski parlament.

- I have a cunning plan, dodao je, a isto je ponovio dan poslije.

- Prezirem upozorenje Ustavnog suda, neću ga poštivati. Ne mogu mi ništa, imam lukav plan!

Sve jasno. Predsjednik je, pozivajući se na simboliku Crne Guje, htio reći da će poput njega nadmudriti i Andreja Plenkovića, i Ivana Turudića, i suce Ustavnog suda koji su mu zabranili sudjelovanje u kampanji.

Samo što Crna Guja uopće nije taj koji je poznat po cunning planu. I što taj i takav ‘cunning plan‘ uopće ne znači da je plan lukav. Baš suprotno.

Lik koji će u povijesti ostati zapamćen po ‘cunning planu‘ je zapravo Baldrick, Gujin neuki sluga i pomagač. Igrao ga je Tony Robinson, a njegovi lukavi planovi su uglavnom bili loši, neprovedivi, ponekad i glupi.

Štos je bio dvostruki: Baldrick bi u stisci predložio katastrofalno komplicirani i neprovedivi plan, a Guja bi ga prvo ismijao, ali bi često, nemajući vlastito rješenje, uz male preinake plan na kraju pokušao iskoristiti.

Stoga je i Milanović još 23. veljače prozvao Plenkovića da je on taj koji je Baldrick.

- Naravno da je u interesu istražiti sve jer kradu. Turudić je doveden da sve to zataška i to izluđuje Plenkovića. Skovao je lukavi plan kao Baldrick, ali oni imaju svoj posao. Htio je porobiti DORH i evo što je dobio. Ovaj tip kojeg je progurao neće moći taj posao normalno raditi ni minute. Što god da napravi, sve će se preispitivati, kazao je Milanović.

Milanović je frazu ponovno izrekao danas.

Sudjelovao je u obilježavanju 29. obljetnice Bljeska u Okučanima. Izbori su prošli, Vlada sastavljena nije, a pogotovo ne s njim kao mandatarom. Što mu je bio plan. Novinari su ga stoga pitali ima li i dalje svoj ‘lukav plan‘.

- Plan je lukav zato što ga ne znate. Poanta je u tome da ga nitko ne zna. Cunning plan je plan not disclosed, rekao je Milanović.

O čemu priča? Lukav plan koji nikad nije otkriven imao je i Baldrick u posljednjoj epizodi serije. On i Crna Guja u rovu su u Prvom svjetskom ratu. Spremaju se za napad u kojem će vrlo vjerojatno poginuti. Iako Guja tijekom cijele epizode pokušava izbjeći borbu, na kraju mu ne uspije.

Prije napada Baldrick kaže: Imam lukav plan!

- Lukav kao lisac kojeg su imenovali profesorom lukavosti na Oxfordu?, pita ga Guja.

- Baš takav!

- Plan će ipak morati pričekati, iako je sigurno bolji od mojeg da se pravim lud i pobjegnem odavde, kaže Guja pa svi ipak krenu u napad u kojem - izginu.

Dakle od svih loših planova koje Baldrick predlagao, onaj koji mu je možda mogao spasiti život Guja na kraju nije htio poslušati. Ostaje jedino pitanje tko će ostati zapamćen kao Baldrick, Plenković ili Milanović?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:45