ZORAN MILANOVIĆ

‘Neću imati konzultacije, to je parada! Pregovori su prljaviji nego ikad, Plenković se znoji...‘

‘Plenković? Mislim da je on u ozbiljnom problemu. A ja imam lukav plan‘

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović obljetnicu Bljeska obilježio je u Okučanima, a nakon toga se zaputio prema Budinščini, gdje je stao pred novinare te rekao da se neko vrijeme nije oglašavao jer nije imao što komentirati.

- Nema potrebe da žurimo s formiranjem Sabora. Pričekat ćemo kraj roka od 19 dana, rekao je.

- Ustav ne definira konzultacije, vidjeli ste na što se to svodi, na paradu. Kad netko skupi 76 ruku dobit će mandat za sastavljanje vlade. Pregovori su počeli, pregovara se na sve strane, javno, tajno, prijevarno... Kao i uvijek, samo još prljavije.

Na pitanje o tome što ako mu dokaz o većini donese Plenković kaže: “On ima problem. Mislim da je on u ozbiljnom problemu".

- On je Hrvatskoj nasilio za državnog odvjetnika jednog sumnjivog, ne sumnjivog - jasnog tipa- koji je održavao socijalne kontakte s optuženikom. Nije cijela ova galama bila slučajno. Nisam se ja slučajno u sve to uključio. Bila je to ozbiljna situacija i vjerojatno bih opet napravio isto.

Na upit je li odustao od toga da bude mandatar, rekao je: "Ako to netko neće, onda neće. Nisu me iznevjerili"-

- Ja sam rekao da sam spreman biti premijer, ne da ću biti. Pozivao sam da se da glas svima, osim HDZ-u. Cilj je bio okupiti Hrvatsku protiv zle organizacije koju predvodi jedan nevjerojatan čovjek. Ja njemu nisam predsjednik. Što je s ovima iz HDZ-a kojima jesam predsjednik. On se jako znoji i treba se znojiti...

HDZ je, podsjetio je, dobio pet mandata manje nego 2020. godine, a sada pokušava oformiti vladu s ljudima koji su prije izbora govorili da ih neće podržati.

- Mislim da neki imaju razloga biti zadovoljni izborima, ali ne i Plenković. Neka se zapita Plenković koliko je ljudi glasalo da bi on bio premiijer. Vodstvo DP-a kaže da njihovi birači nisu glasali da bih ja bio premijer. U redu, ali zašto to nisu rekli u kampanji, kad sam ja pozivao ljude da glasaju za njih?, rekao je Milanović.

Rekao je da o Vladi trenutno pregovaraju Plenković i Anušić i da je to "najparadoksalnije od svega".

- Rokovi su jasni, pregovori traju. Novi izbori? Siguran sam da o tome neću odlučivati ja. Ne bih nikad izvodio one bludne radnje koje su izvođene 2015. Ne vidim način kako da raspustim Sabor. Naći će se neka luda koja će imati neku ideju, da ih pohapsim sve? Ako se ne konstituitaju, onda nema Vlade... Ako netko donese dokaz da ima podršku 76 zastupnika, taj će dobiti mandat.

Novinari su ga pitali i za negodovanja iz Bugarske, gdje su reagirali na njegovu izjavu kako je "Hrvatska dno Europske unije, da je lošija jedino Bugarska" te da "svakog dana molimo Boga da Bugarska ostane posljednja, i da joj se ništa ne dogodi, jer bi to inače onda bila Hrvatska".

Rekao je da tom svojom izjavom nije nikoga vrijeđao.

- Rekao sam da smo mi predzadnji po izvlačenju europskog novca, a Bugarska je zadnja. Je li to uvreda? To je statistika, to je činjenica o kojoj sam govorio 10 puta, ali sada je netko plasirao jer mu je sada zgodno. Bugarska je zadnja, a kad ne bude, Plenković će biti zadnji, napomenuo je.

Zatim se ponovno vratio na Plenkovića.

- Čovjek si je pripremio odstupnicu u Bruxellesu. Neka ide tamo, otamo je i došao. Tamo mu je mjesto udijelio Karamarko, odnosno Kosor… Sad mu je ovdje užasno komplicirana situacija, kažem, znoji se čovjek. A ja gledam, kaže.

Zatim je ponovno objašnjavao zašto neće sazivati konzultacije, kaže kako s Plenkovićem nema o čemu razgovarati, a da se s Grbinom ionako čuje pa da nema smisla da ga kamere snimaju kako ulazi na Pantovčak.

Na upit ima li i dalje lukav plan, kaže da ima. "Plan je lukav zato što ga ne znate. Poanta je u tome da ga nitko ne zna", rekao je. "Cunning plan je plan not disclosed", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:45