IZBORI SVE BLIŽE A...

Milanović još ne želi osnovati zajednički stožer Kukuriku koalicije

Veliki dio SDP-ovaca nije ljutit samo na HNS, nego i na vlastito vodstvo koje nije dovoljno aktivno

ZAGREB - Mi, stranke bliskih svjetonazora i sličnih programa, SDP, HNS, HSU i IDS, odlučili smo stvoriti izborno zajedništvo i na temelju svojih političkih programa ponuditi zajednička rješenja, prihvatljiva većini građana. Ovime objavljujemo našu odluku o stvaranju predizborne koalicije za zajednički izlazak na predstojeće izbore i formiranje zajedničke vlade - potpisali su to krajem studenoga prošle godine Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja.

Pet kratkih filmova

Od tada do danas prošlo je gotovo pet mjeseci, a tek nešto više od toga dijeli nas, prema svemu sudeći, i do parlamentarnih izbora. Međutim, stranke tzv. Kukuriku koalicije još uvijek ne djeluju zajednički, već se ponašaju kao da nisu dio tog četveročlanog saveza.

I ne samo to - HNS je prije nekoliko dana pokrenuo svoju samostalnu pretkampanju. U sklopu nje prikazali su pet kratkih filmova na internetu, u kojima uspoređuju rezultate HDZ-ove i nekadašnje Račanove vlade. U ponedjeljak su primjerice, organizrali tribinu o EU, a već neko vrijeme njihovi najvažniji stranački dužnosnici članstvu na terenu prezentiraju sedam ključnih projekata.

- Kad se sve to pogleda, čini se kao da će Čačić biti premijer, a ne Milanović - rekao nam je nedavno jedan član vodstva SDP-a, u kojem HNS-ova pretkampanja nije dočekana previše blagonaklono, premda nitko to ne želi javno priznati.

Mišljenje predsjednika

- Pa što je tu čudno? Zar se Čačić ponaša drugačije nego što je to činio prije proteklih godina?! - podsjeća jedan visokopozicionirani SDP-ovac. Službeno, SDP nema ništa protiv HNS-ove pretkampanje.

- U ovom trenutku stranke Saveza za promjene mogu nastupati samostalno i nemamo razloga komentirati HNS-ovu kampanju - kratko je odgovorio glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Međutim, neki su SDP-ovci itekako ljutiti, i to ne samo na HNS, nego prije svega na vlastito vodstvo.

- HNS je aktivan i stalno je prisutan u javnosti, pa ispada da mi ne radimo ništa - priznaje jedan član SDP-a. Zbog toga je, navodno, na prošloj sjednici Predsjedništva SDP-a pokrenuto i pitanje osnivanja zajedničkog stožera Kukuriku koalicije kako bi partneri počeli zajednički nastupati , budući da se približavaju izbori.

- Ali, Milanović je rekao kako za to još nije vrijeme - otkriva naš izvor. Čelnik SDP-a očigledno smatra kako nije potrebno ići u zajedničku kampanju, niti osnivati zajednički stožer prije nego što bude poznat datum izbora, odnosno prije nego počne službena kampanja.

HNS nema problem

- Pa i Budiša i Račan su u zajedničku kampanju krenuli mnogo kasnije. Mi smo dosta ispred njihovog tadašnjeg dogovora - tvrdi jedan član Predsjedništva SDP-a koji smatra kako je najvažnije to što je Kukuriku koalicija do sada usuglasila velik dio programa i politika.

Narodnjaci, naravno, ne vide nikakav problem u tome što su samostalno pokrenuli pretkampanju.

- Ona je usmjerena zajedničkom cilju, a to je promocija Saveza za promjene kao nositelja buduće vlasti - kaže glasnogovornik HNS-a Igor Kolman. A kada počne kampanja, HNS će, ističe Kolman, biti spreman.

- Kad se dogovori zajednički stožer i počne kampanja, jednostavno će se sve naše pretkampanje spojiti u jednu - objašnjava Kolman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:25