JAKOVČIĆ PROTIV DVIJU LISTA

Odgovornost za pobjedu sada je na Milanoviću

Sigurno je da će HDZ kapitalizirati posljednja događanja, prvenstveno završetak pregovora, i to već čini. Njihov će rejting sljedećih mjeseci jačati
 Srećko Niketić/CROPIX

RIJEKA - Pred Kukuriku koalicijom, savezom stranaka SDP-a, IDS-a, HNS-a i HSU, veliki su izazovi i ozbiljni razgovori kojom taktikom doći do toliko željene izborne pobjede, a ujedno zadovoljiti manje ili više opravdane apetite svake stranke oko podjele saborskih mandata. U javnosti se pojavila teza o podjeli tog saveza na dvije liste, i to u 8. izbornoj jedinici, za što čelnik IDS-a, Ivan Jakovčić, tvrdi da je “podvala” konkurencije. - Osma izborna jedinica je zaista specifična. Ovdje je IDS prisutan kao jaka regionalna i parlamentarna stranka od 1992. godine. Uvijek smo imali odlične rezultate i to, naravno, želimo i na ovim izborima. No, zagovaramo zajedničku izbornu listu u svim jedinicama, pa tako i u 8. Ako nam partneri ponude sudjelovanje i na drugim listama u Hrvatskoj, rado ćemo to prihvatiti.

Vi računate na svoja tri mandata, ali i vaši partneri imaju iste želje, pogotovo SDP sa svojih sedam saborskih mjesta, a sa zajedničkom listom možda izgube jedno.

- Ako se dobro organiziramo, naš izborni rezultat neće biti slabiji od dosadašnjih pa tako ni SDP nema što realno izgubiti. Poznato je da su HNS i HSU prošli izborni prag, ali HNS nije dobio mandat i u tom je kontekstu normalno da prije svega razgovaramo kako eventualno kompenzirati mandat HNS. No, prije svega treba razgovarati kako sve mandate opet izboriti.

Protiv raskola

Jesu li u 8. izbornoj jedinici moguće dvije liste stranaka vaše koalicije?

- Zbog ove velike gužve u toj izbornoj jedinici postoji mogućnost da se na kraju ide i s dvije liste, ali ne onako kako se to sada spekulira u javnosti. Varijanta SDP - HNS te IDS - HSU najgora je kombinacija za sve. Takvo što uopće ne dolazi u obzir, bolje je da idemo svaki pojedinačno, što također nije nemoguće, ali je sigurno najlošija varijanta. Ni u jednoj drugoj izbornoj jedinici nisu prisutne ove dvojbe, a za nas je 8. jedinica strateški važna jer je to naša čvrsta baza i jedino ovdje imamo pravo tražiti svoje mandate. No, IDS se i u 8. jedinici zauzima za jednu listu jer podjela ne bi bila dobra poruka građanima. Ako bi se ipak u to išlo, ali ne u varijanti koju je netko počeo gurati u javnost - a imam dovoljno političkog iskustva da mi je jasno kako iza toga stoje oni koji nam žele što lošiji rezultat - lista IDS-a i HSU nije moguća zato što mi u takvim odnosima ne stvaramo sinergiju.

Hoćete reći da su dvije liste moguće, ali ne IDS-a s HSU, nego s SDP-om?

- To je puno realnije, a lista samo s HSU sigurno se neće dogoditi jer nismo zainteresirani budući da su upravo oni na posljednjim izborima bili jedan od glavnih kritičara. Uz to, Hrelja je bio moj protukandidat za župana, a to birači pamte i preko toga se ne može prijeći. Ali može u jednoj velikoj koaliciji od četiri stranke. U tom slučaju svatko mora napraviti korak natrag, a učinit ćemo ga i mi jer je to u politici normalno i nećemo poticati neke teme iz prošlosti.

Aktivnost šefa SDP-a

Slažete li se s kritičarima koji lideru SDP-a Zoranu Milanoviću zamjeraju nedovoljnu aktivnost u pretkampanji?

- Činjenica je da mi izbore nismo dobili, a samo nekoliko mjeseci prije sve je izgledalo puno drugačije. Neki su govorili da je HDZ na koljenima, ali ja sam već tada upozoravao da se HDZ može pobijediti tek kad se prebroji posljednji glas. Sigurno je da će HDZ kapitalizirati posljednja događanja. Njihov će rejting sljedećih mjeseci jačati i u tom kontekstu je uloga SDP-a i Zorana Milanovića najvažnija, puno važnija nego moja ili lidera drugih stranaka koalicije. Vjerujem da će Milanović biti na visini tog zadataka, a iz našeg posljednjeg razgovora vidio sam da je spreman u cijelosti preuzeti odgovornost za izbornu kampanju i konačnu pobjedu.

Kampanja: Jakovčić optužuje čelnika Ladonje da stoji iza napada na IDS

Cuccurin neke novinare mlati, a neke nagrađuje

Tko stoji iza napada na vas: HDZ ili Ladonja?

- Nedvojbeno je da je čelnik Ladonje, Plinio Cuccurin, osoba koja ima vrlo poseban stil komuniciranja s novinarima jer neke mlati, a neke nagrađuje.

To su ozbiljne optužbe?

- Mogu samo reći kako je indikativno da netko nastupa na HTV-u kad god mu to treba, kamere su za njega odmah upaljene i tako je to već nekoliko mjeseci, a intenzivno posljednjih mjesec dana. Osim premijerke i predsjednika, nitko drugi iz političkog života Hrvatske nema takav tretman kao Cuccurin. Neka se netko drugi pozabavi pitanjem ima li tu i elemenata političke korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:30