DOČEK ISPRED PALAČE

Milanović doputovao u službeni posjet Italiji, primio ga je talijanski kolega Mattarella

Dvojica čelnika razgovarat će o bilateralnim odnosima "dviju susjednih prijateljskih i savezničkih zemalja"
Zoran Milanović i Sergio Mattarella (arhiva)
 AFP

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović doputovao je u petak u službeni posjet Italiji gdje ga je u svojoj rimskoj rezidenciji, Palači Quirinale, primio njegov talijanski kolega Sergio Mattarella.

Kako se doznaje, dvojica čelnika razgovarat će o bilateralnim odnosima "dviju susjednih prijateljskih i savezničkih zemalja, koji su vrlo intenzivni u brojnim resornim područjima, uključujući suradnju u području Jadranskoga mora, kao i o potencijalima gospodarske suradnje". Očekuje se da će biti riječi i o položaju manjina u obje države.

Na sastanku će se razgovarati i o aktualnim temama na dnevnom redu Europske unije, uključujući pitanje proširenja.

Mattarella je svečano dočekao Milanovića ispred Quirinalea, povijesne palače iz 16. stoljeća na najvišem od sedam drevnih rimskih brežuljaka u kojoj se nalazi službena rezidencija talijanskog predsjednika. Palaču je naručio papa Grgur XIII. 1583. godine kao papinsku ljetnu rezidenciju, a u njoj su dosad, osim 30 papa, stolovala četiri talijanska kralja i 12 predsjednika.

Nakon sastanka Milanovića i Mattarelle nisu predviđene zajedničke izjave za medije jer to ne predviđa talijanski predsjednički protokol.

Mattarella (80) je u službenom posjetu Hrvatskoj bio u travnju 2015., tri mjeseca nakon što je u parlamentu izabran za 12. predsjednika Talijanske Republike na sedmogodišnji mandat. Rođen je u Palermu i prvi je Sicilijanac na čelu Italije.

Premda talijanski predsjednici nemaju izvršnu vlast, njihove ovlasti uključuju određivanje mandatara za sastav vlade, raspisivanje izbora i raspuštanje parlamenta, što u ponekad turbulentnoj talijanskoj politici ulogu predsjednika čini iznimno važnom.

Tijekom Mattarellina mandata služila su četvorica premijera: Matteo Renzi, Paolo Gentiloni i Giuseppe Conte, te aktualni premijer Mario Draghi, bivši predsjednik Europske središnje banke (ECB) kojega je Mattarella imenovao u veljači ove godine kako bi predvodio vladu nacionalnog jedinstva nakon Conteove ostavke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:12