PREMIJER IZ BRUXELLESA

Plenković komentirao sukob Milanovića i Banožića: ‘To neka rješava s ministrom!‘

‘To pitanje nema nikakve veze sa mnom i treba se rješavati u trokutu ministar, predsjednik i Glavni stožer‘
Andrej Plenković
 Johanna Geron/AFP

Premijer Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara tijekom samita Europskog vijeća u Bruxellesu.

Plenković je govorio o migracijama te rekao da neke države doživljavaju velike migracijske pritiske, osobito zemlje poput Latvije, Litve i Poljske. “Inzistirali smo na tome da se dodatno podupru zemlje koje čuvaju vanjsku granicu Unije”, rekao je premijer, piše N1. Dodao je i kako je istaknuo da je Hrvatska spremna za Schengen.

“Inicirao sam raspravu u BiH. Svi su svjesni napetosti situacije i s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke Milorada Dodika. Istaknuo sam da je nužno da se tijekom ove godine postigne konsenzus o Izbornom zakonu koji će Hrvatima omogućiti da se na legitiman način biraju njihovi predstavnici u institucije BiH”, rekao je hrvatski premijer novinarima. Na pitanja o akcijskom planu za migrante, Plenković kaže da je smisao toga da se val migranata ne prelije u zemlje članice.

“Ideja je da se od Komisije zatraži da pripremi jedno sveobuhvatno izvješće na temelju kojeg će se predvidjeti financijska sredstva koja će članicama pomoći da bolje čuvaju svoju granicu”, rekao je Plenković i dodao da je RH uložila 200 milijuna eura u čuvanje granice. Plenković je rekao da Hrvatska nije bila tema te da ne očekuje nikakvu kaznu zbog incidenata u odnosu hrvatske policije prema migrantima koji ilegalno prelaze granicu.

Komentirao je i izjave predsjednika Milanovića i sukob oko umirovljenja brigadira Burčula. “Ako je u Zagrebu bilo jugo, onda je u Rimu vjerojatno bilo široko. To pitanje nema nikakve veze sa mnom i treba se rješavati u trokutu ministar, predsjednik i Glavni stožer. Bilo kakve prijetnje, ucjene i najavljeni cirkusi govore o njemu, ne o nama. Ta tema nema veze sa mnom, ja se nijednom nisam miješao u proces imenovanja, promaknuća, razrješenja bilo kojeg časnika HV-a. Možete to pitati bivšu predsjednicu, Krstičevića, Milanovića, Hranja, Šundova i Banožića... To s Vladom i sa mnom nema nikakve veze. Važno je samo je li sve provedeno zakonito, ja ću tu zaustaviti tu temu, neka to rješava s ministrom'', kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li inzistirati da Gordan Lauc ostane član ZS-a rekao je: “To sam 150 tisuća puta već objasnio, ljudi koji su u ZS su tamo na naš zahtjev. Savjet postoji samo kad zasjeda, njihovi stavovi koje iznose van zasjedanja savjeta su njihovi. To je sve. Linija hrvatske Vlade, jedina službena, jest da je cijepljenje dobro, cijepiti se treba, cjepiva imamo dovoljno, cjepivo najbolje štiti od zaraze”, naglasio je premijer i dodao kako “oni puno govore jer ih se puno pita”.

Na pitanja o ukidanju viznog režima sa SAD-om kazao je da je to Hrvatska čekala 30 godina te da je to rezultat dobrog rada Vlade.

O pretresanju stana župana Stjepana Kožića rekao je kako nema informacija osim onoga što je vidio u medijima. “Što je istina, vidjet ćemo. Vidim da je rekao da nije počinio kazneno djelo. Ne želim spekulirati, očekujem od DORH-a da izvoli odmah izaći pred medije i objasniti o čemu se radi. Ima tamo puno ljudi, nek se izvole nacrtati pred vašim kolegama i neka objasne”, rekao je.

Pojasnio je i što misli o najavljenoj Milanović blokadi procesa , a sve zbog umirovljenja brigadira Burčula.

“Sve to morate pitati njega. Za veleposlanike je dobio prijedlog prije godinu dana. Zašto to nije riješeno, sigurno nije do nas. Ove tehnikalije on mora rješavati s ministrom. Nisam se miješao prije. Imali smo sastanak Vijeća za obranu zbog aviona. Ne možete očekivati zaljubljenu suradnju s nekim tko stalno vrijeđa sve, prijeti, ucjenjuje, govori o auzmešu. Znate, kad kažete da je nekom auzmeš u glavi, to je gore od široko, to morate sve njega pitati”, zaključio je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 20:50