NESTANAK DOKUMENATA

HDZ-ovci odnijeli transkripte pod krinkom ‘privatni razgovori s Franjom Tuđmanom’

Posebna komisija, koju je vodio Ivica Kostović, određivala je što spada u privatno, a što u stranačko

ZAGREB - Od oko 14 tisuća transkripata iz Ureda bivšega predsjednika Franje Tuđmana , 400-tinjak ih je nakon njegove smrti označeno kao “osobna zaostavština” ili “stranačko naslijeđe” te su završili u HDZ-u i kod obitelji pokojnoga predsjednika.

Visoki dužnosnici

Radi se, primjerice, o transkriptima razgovora koje je Tuđman od 1994. do 1999. vodio s tadašnjim dužnosnicima: svojim savjetnikom Ivićem Pašalićem, tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Ivanom Jarnjakom, bivšim ravnateljm HIS-a Miroslavom Šeparovićem, tadašnjim šefom SIS-a Markicom Rebićem, Zlatkom Canjugom, Ljubom Ćesićem Rojsom, Pavlom Miljavcem, ali i s članovima obitelji, Natali Tuđman, Darkom Tuđmanom, Dejanom Košutićem. Svi su oni označeni kao privatni razgovori.

Pod krinkom privatnoga, iz arhive su odneseni transkripti razgovora što ih je predsjednik vodio sa stranačkim kolegama koji su u to vrijeme bili na visokim državnim funkcijama. Međutim, neki od aktera tvrde kako u svemu nema ničega neobičnoga jer su s Tuđmanom nerijetko razgovarali privatno.

- Imali smo ja i Tuđman privatne razgovore, na kraju krajeva i privatno smo se družili. S njim sam imao korektne odnose, premda smo se na kraju razišli - rekao je Ivan Jarnjak.

Ne treba zanemariti ni to da su čak i razgovori koje je pokojni predsjednik vodio sa svojim sinom Miroslavom Tuđmanom u velikom dijelu zasigurno bili službeni jer je on jedno vrijeme bio šef Ureda za nacionalnu sigurnost.

Zapečaćeni spisi

Posebna komisija, u kojoj je bio tadašnji predstojnik Ureda predsjednika Ivica Kostović, raspoređivala je dokumente Ureda predsjednika po skupinama, odnosno određivala što spada u privatno, a što u stranačko. Kostović priznaje da su sve radili prema odluci Vlade. - Na svakom transkriptu, a bilo ih je 13-14 tisuća, te još 600 snimljenih vrpci, pisalo je s kim je razgovarano i o čemu. Sve je to bilo zapečaćeno i mi smo ih samo razvrstavali. Ne mislite valjda da smo čitali sve te transkripte i preslušavali vrpce.

Čitali smo samo one za koje nismo mogli utvrditi u koju kategoriju spadaju - izjavio je jučer Kostović. On objašnjava kako se razvrstavalo prema onome što je pisalo na zapečaćenoj kuverti.

- Ako je pisalo predizborni skup HDZ-a, Predsjedništvo HDZ-a i slično, oni su išli HDZ-u. Preuzeli su ih tadašnji v. d predsjednika stranke Vladimir Šeks, Drago Krpina i Ivo Sanader. One u kojima su bili razgovori s članovima obitelji, recimo sestrom, unucima, ili razgovori o nogometu, predali smo obitelji Tuđman, odnosno preuzeo ih je Miroslav Tuđman - otkriva Kostović.

Sve je čisto

Ivica Kostović odbacuje špekulacije o manipulacijama transkripitima iz Ureda predsjednika, prema kojima su neki dužnosnici iz Ureda uzeli one koji bi ih mogli kompromitirati.

- U toj je komisiji bilo 15 ljudi. Nikada nitko nije radio sam i ništa se nije moglo sakriti. HDZ-u i obitelji Tuđman transkripti su se predavali pred komisijom - tvrdi Kostović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:41