OBRAZOVANJE U PRITVORU

Među uhićenim torcidašima je i jedan maturant. Molio je da u zatvoru piše državnu maturu, doznajemo kakav je odgovor dobio

Prema pisanju medija, maturant se na ročištu navodno požalio: ‘Ako me pritvorite, izgubit ću pravo na maturu‘
 Damir Krajač/Cropix

Maturantu koji je nakon žestokog sukoba Torcide i policije prošloga vikenda završio u istražnom zatvoru bit će omogućeno polaganje državne mature.

Kako doznajemo, nastavnik njegove srednje škole, ujedno ispitni koordinator za maturu, uputio je molbu Nacionalnom centru zaduženom za organizaciju i provedbu mature da se maturantu omogući pisanje mature. Jutarnjem je potvrđeno da je molba prihvaćena.

- Unatoč tomu što maturant nije obvezan polagati državnu maturu jer je učenik četverogodišnje strukovne škole, a ne gimnazije, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja omogućit će učeniku polaganje ispita, i to u suradnji sa Županijskim sudom u Velikoj Gorici i po pravilima suda - rekao nam je ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

S obzirom na to da je u konkretnom slučaju za određivanje istražnog zatvora nadležan Županijski sud u Velikoj Gorici, NCVVO je izvijestio nadležnog suca istrage o mogućnostima polaganja ispita državne mature u kaznionici odnosno na nekoj drugoj lokaciji. Hoće li maturant strukovne škole maturu polagati u istražnom zatvoru ili na nekoj drugoj lokaciji, bit će odlučeno naknadno, kažu u NCVVO-u.

Prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, odredbom članka 99. propisano je da kaznionica sukladno mogućnostima organizira srednjoškolsko obrazovanje odraslih, prekvalifikacije, osposobljavanja i usavršavanja zatvorenika. Pritom se obrazovanje organizira ili u kaznionici, odnosno u zatvoru, ili izvan njega. Prema pisanju medija, maturant se na ročištu navodno požalio: "Ako me pritvorite, izgubit ću pravo na maturu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:51