PRESICA U VLADI

Plenković o napadu huligana na A1: ‘Osuđujem svako nasilje, posebno nad policijom. To je nedopustivo‘

Od 12 država članica, samo za dvije, Hrvatsku i Irsku, utvrđeno je da više nemaju makroekonomske neravnoteže

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža nakon što su proteklih godina omjeri duga znatno pali i nastavljaju snažno padati, objavila je u ponedjeljak Europska komisija. Na tu je temu premijer Andrej Plenković sazvao konferenciju za novinare.

Komisija je u okviru proljetnog paketa Europskog semestra objavila rezultate dubinske analize makroekonomske situacije u 12 zemalja članica EU-a u kojima su ranije postojale makroekonomske neravnoteže. Od 12 država članica, samo za dvije, Hrvatsku i Irsku, utvrđeno je da više nemaju makroekonomske neravnoteže.

“Zašto je ovaj paket bitan za RH? On se odnosi na fiskalne i ekonomske politike država članica, sastoji posebne preporuke Hrvatske i ono što je najbitnije za nas u ovom trenutku – sadrži ocjenu EK o makroekonomskim ravnotežama za države članice”, rekao je Plenković na početku, prenosi N1.

Plenković objasnio detalje paketa RePower EU.

“Mi smo u ovom nacionalnom djelovanju za ublažavanje situacije s rastom cijena energenata već donijeli naš plan i program vrijedan pet milijardi kuna koji je imao za cilj ublažiti udar na građane i gospodarstvo zbog rasta cijena energenata. Upravo na tom tragu, kada gledate energetski dio preporuka Komisije. Oni kažu da je bitno da se državama članicama omogući da pomognu građanima kada je riječ o ovakvoj krizi, rizi rasta cijena energenata. Ono što smo mi već napravili, Komisija je u svojim preporukama i potvrdila. Radimo ono što smatramo da je i na europskoj razini ključno”, rekao je Plenković.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

“Kada sve stavimo u kontekst, možemo reći da je naš energetski paket mjera bio dobro koncipiran i osmišljen da pomogne i gospodarstvu i kućanstvima i ublaži rast cijena energenata”, kazao je premijer.

“Komisija je utvrdila da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža. U toj kategoriji od zemalja koje se još uvijek gledaju po tom kriteriju je samo Irska išla korak naprijed s Hrvatskom”, istaknuo je.

Rekao je da se vidi da sve brže približavamo prosjeku Europske unije.

Ponovio je da će “članstvo u eurozoni za Hrvatsku značiti plus. Naš ulazak je dobar i za Hrvatsku i za eurozonu”.

Plenković je nakon prezentacije odgovarao na novinarska pitanja o aktualnim temama. Je li novi paket pomoći za građane na stolu?

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

“Mislim da smo reagirali jako dobro po svim poljima. Detaljno ćemo izvidjeti što možemo napraviti oko cijena naftnih derivata, oko subvencija gospodarsvima i kućanstvima na cijenu energenata. Tu smo napravili jako puno. Koje god opcije budu na stolu, a imamo ih uvijek, mi ćemo učiniti daljnje iskorake kako bi se smanjio udar na standard građana u svim aspektima”, odgovorio je Plenković na pitanje.

Novinari su premijera upitali i o neredima u subotu navečer.

"Osuđujem svako nasilje, posebno nad pripadnicima hrvatske policije", kazao je premijer u Banskim dvorima, ističući da je napad navijača na policiju na autocesti u subotu navečer "grozan događaj".

"Siguran sam da će istraga rasvijetliti kako je do toga došlo, ali mi se kao vlada protivimo osobito bilo kojem nasilju, a naročito nasilju na sportskim natjecanjima. Mislim da sport i nasilje samo po sebi ne bi trebali imati nikakvu poveznicu", kazao je Planković.

Pojasnio je da je riječ o širem fenomenu koji prije svega treba rješavati prevencijom, a potom i kaznenom politikom.

"Možemo vidjeti može li se nešto napraviti postrožavanjem zakonskog okvira, ali ovaj slučaj je bio specifičan i krajnje neuobičajen. Nije mi poznato da je bilo ovako velikoga nasilja kao što se dogodilo u subotu navečer", dodao je.

Na komentar bivšeg splitskog gradonačelnika Ivice Puljka koji kao sukrivca vidi i „stranku osuđenu za korupciju koja kontrolira nogometni savez”, premijer je ustvrdio da "netko tko štiti divljaka" koji je prijetio urednici Slobodne Dalmacije "sada optužuje drugoga".

Do sukoba navijača i policije došlo je u subotu navečer na autocesti A1 kod odmorišta Desinec. Pritom je ozlijeđeno 20 policajaca i isto toliko pripadnika Torcide, izvijestila je policija dodajući da su policajci upotrijebili vatreno oružje pri čemu su propucana četiri navijača. Uhićeno je 44 navijača koji očekuju sudsku odluku o određivanju istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 07:47