‘NESTVARAN ODGOVOR‘

Maja Đerek objavila poruku koju je dobila od Puljkovog vijećnika: ‘Ufff, je li to baš baš hitno?‘

‘Boji li se gradonačelnik mišljenja građana koji su ga izabrali ili nekoga štiti?‘, upitala se u objavi na Facebooku Maja Đerek

Maja Đerek i screenshot poruke

 Cropix/facebook Maja Đerek/

Maja Đerek, suspendirana splitska pročelnica, objavila je danas na Facebooku screenshot poruke koju je šest dana prije njene suspenzije razmijenila s vijećnikom i glavnim tajnikom stranke Centar Igorom Skokom.

Đerek u objavljenoj poruci traži sastanak s gradonačelnikom Ivicom Puljkom i njegovim zamjenicima kao i sa svim vijećnicima stranke Centar, no Ivica Skoko odgovara joj kako nije najbolji trenutrak.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

‘Nisam mislila objavljivati ove poruke, ali budući da me vijećnik i glavni tajnik Igor Skoko u maniri HDZ-a napada na osobnoj razini - dužna sam reagirati.

Naime, čak 6 dana prije pompozne objave moje suspenzije (23.7.) obratila sam se porukom upravo vijećniku i glavnom tajniku Igoru Skoki sa željom da gradonačelniku Puljku, zamjenicima Ivoševiću i Kuzmaniću te vladajućim gradskim vijećnicima detaljno prezentiram te da se raspravi prijedlog nove Odluke o davanju stanova u najam, koji bi bio stavljen na javno savjetovanje te kasnije na raspravu na Gradsko vijeće.

Naime, sukladno čl. 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi opće akte (među koje spada i navedena Odluka o davanju stanova u najam) donosi predstavničko tijelo, u ovom slučaju Gradsko vijeće Grada Splita.

Grad Split je jedan od zadnjih gradova u Republici Hrvatskoj u kojem je Pravilnik o davanju stanova u najam donio gradonačelnik koji za to nije ovlašten, a u čijem je donošenju sudjelovala i osoba koja se trebala izuzeti. Dakle, navedeni akt je - nezakonit.

Praksa Visokog upravnog suda je da se akti koje nije donijelo nadležno tijelo - ukidaju - jer su nezakoniti. Na to sam upozoravala i zamjenika Ivoševića i gradonačelnika Puljka, nakon što smo zatražili mišljenje i proučili sudsku praksu.

Dakle, to je zakonska obveza i demokratski standard kojih su se držali skoro svi hrvatski gradovi, a takva procedura se upravo provodi u Gradu Zagrebu.

Ne radi se ovdje o "udaru na instituciju gradonačelnika", nego o ukazivanju da je gradonačelnik kao neovlaštena osoba kod donošenja važećeg Pravilnika postupio nezakonito. Nameću se logična pitanja - zašto se samo u ovom slučaju inzistira da je isključiva ovlast gradonačelnika donositi opće akte i zašto se gradonačelnik boji javnog savjetovanja i rasprave pred Gradskim vijećem? Boji li se gradonačelnik mišljenja građana koji su ga izabrali ili nekoga štiti?

Nakon što smo napravili cjelokupnu reviziju gradskih stanova, kojih je oko 450 (i svakim danom sve manje), za razliku od recimo Grada Zagreba koji ima oko 6700 gradskih stanova, postalo je jasno da nema dovoljno stanova za zbrinuti sve socijalno ugrožene građane s Liste prvenstva.

Moj PRIJEDLOG kao ovlaštene pročelnice u PRIJEDLOGU nove Odluke o davanju stanova u najam trebao je biti ukidanje kadrovskih stanova kako bi se olakšao gorući problem stambenog zbrinjavanja socijalno najugroženijih s Liste prvenstva. Prijedlog je mogao biti jednostavno odbijen, ali je teatralno proglašen "udarom na instituciju".

Nakon razumnog prijedloga za prezentacijom i raspravom oko tako bitne tematike, dobivam u poruci nestvaran odgovor glavnog tajnika Skoke - da se nema vremena raspraviti jer je počela "top sezona"!?

Da stvar bude gora, posljednjih dana gradonačelnik Puljak javnosti prezentira projekte oko socijalnih stanova koje sam kao nadležna pročelnica inicirala s kolegama iz Odjela te ih nastoji predstaviti kao svoje, iako me nikada nije kontaktirao niti iskazivao interes oko navedene problematike. Dakle, s jedne strane gradonačelnik Puljak i njegovi najbliži suradnici govore o svojoj tobožnjoj velikoj socijalnoj osjetljivosti, ali kada se iznese konkretan i razuman prijedlog kojim bi se uistinu pomoglo - nema se vremena niti volje čak ni za raspravu. U tom svijetu politikanstva takav prijedlog se smatra "udarom na instituciju".

Nadalje, ove poruke najbolje demantiraju izgovorene neistine gradonačelnika Puljka da je o svemu saznao preko medija. Nije problem što se nije znalo, nego što se nije htjelo ništa konkretno poduzeti.

Parola "Ili HDZ ili Hrvatska" se očito počela zloupotrebljavati kako bi se zataškale brojne nestručne odluke kadrova koji su godinama nanosili štetu Gradu, a koji su pod očiglednom zaštitom gradonačelnika Puljka i zamjenika Ivoševića.

Gradonačelnik Puljak je javno ustvrdio da sam ja njegova greška, baš kao što je Željko Kerum javno ustvrdio da je smjena bivše pročelnice Marijane Bronzović velika greška u njegovom mandatu. Možda da se potraži i ta izjava ako se ulovi vremena. Možda da se potraži i imenovanje Bronzović za pročelnicu za urbanizam - bez javnog natječaja - od strane HDZ-a.

Špica je sezone, a ZNA SE koji su sada prioriteti gradonačelnika Puljka i njegovih suradnika‘, napisal je u objavi na Facebooku Maja Đerek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:29