PRAVOMOĆNA PRESUDA

Maja Đerek nije uspjela dokazati da je u Državnim nekretninama dobila otkaz kao zviždačica

Navedena presuda tek je jedan od rukavaca njezine pravne bitke s tvrtkom Državne nekretnine d.o.o, u kojoj je do 28. rujna 2020. radila kao direktorica Sektora za poslovne prostore

Maja Đerek

 Lucija Ocko/Cropix

Odlukom o otkazu Maji Đerek tvrtka Državne nekretnine d.o.o. nije prekršila Zakon o zaštiti zviždača, pravomoćno je presudio Županijski sud u Splitu. Taj je sud odbio žalbu Maje Đerek i potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog radnog suda u Zagrebu, donesenu u ožujku ove godine.

Navedena presuda, međutim, tek je jedan od rukavaca njezine pravne bitke s tvrtkom Državne nekretnine d.o.o, u kojoj je do 28. rujna 2020. radila kao direktorica Sektora za poslovne prostore. Taj rukavac ne treba brkati sa radnim sudskim sporom kojeg Đerek još uvijek vodi protiv Državnih nekretnina i u kojem nastoji dokazati da je otkaz koji je dobila u toj tvrtki - nezakonit.

No, vratimo se na upravo objavljenu pravomoćnu presudu splitskog Županijskog suda: u tom je postupku Đerek nastojala dokazati da joj je otkaz uručen zbog odmazde jer je kao zviždačica ukazala na ozbiljne nepravilnosti unutar tvrtke Državne nekretnine.

Sud je, međutim, presudio da prijave koje je Đerek podnosila tijelima unutar tvrtke Državne nekretnine protiv nekoliko zaposlenika, uključujući i tadašnju direktoricu Renatu Sabo, nije podnijela ispravno, u skladu s procedurom koju propisuje Zakon o zaštiti zviždača. A taj Zakon, ističe sud, nalaže da se prijava nepravilnosti mora podnijeti Povjerljivoj osobi. Tako se prema Zakonu o zaštiti zviždača naziva osoba koju je poslodavac odredio za unutarnju prijavu nepravilnosti.

Đerek je prijave podnosila u dva navrata. Prvi put u veljači 2020. prijavila je zaposlenicu Dragicu Dražanu Šišić i to Povjereniku za etiku. Na sudu je Đerek obrazlagala da je prijavila Povjereniku za etiku jer Povjerljive osobe u tom trenutku u tvrtki Državne nekretnine još uvijek nije ni bilo. Imenovana je tek 31. ožujka te godine.

Sud je, međutim, ustanovio da je Đerek tu prijavu podnijela dva dana nakon što je Šišić prijavila nju, te da je dva mjeseca kasnije, 28. travnja 2020. prijavu povukla, pa je sud ocijenio kako ta prijava nije bila relevantna za otkaz. U rujnu iste godine Đerek je Povjereniku za etiku, a zatim i NO-u Državnih nekretnina, podnijela prijavu protiv tadašnje direktorice Renate Sabo i još dvije osobe.

Sud je, međutim, ustvrdio da je te prijave trebala podnijeti Povjerljivoj osobi koja je pola godine ranije bila imenovana, Sud je uz to utvrdio da je te prijave Đerek podnijela tek nakon što je protiv nje već bio pokrenut postupak otkaza Ugovora o radu i zatraženo njezino očitovanje, pa ih se ni zbog toga ne može tretirati kao prijave nepravilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:52