REAGIRANJE

Maja Đerek: ‘Država je u posjedu prostora obitelji Rodić i ima pravo iseliti stvari bivšeg korisnika‘

Reakciju objavljujemo sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13)

Maja Đerek

 Lucija Ocko/Cropix

Nakon što je Jutarnji list 19. studenog 2023. godine objavio članak pod naslovom "Država vratila prostor od ‘kraljice parfema‘, ali ne može ga iznajmiti: Razlog ne može biti luđi!", redakcija Jutarnjeg zaprimila je reakciju Maje Đerek na njega.

Njezinu reakciju na taj tekst prenosimo u cijelosti:

- Članak objavljen 19.11.2023. na portalu Jutarnjeg lista pod naslovom: "Država vratila prostor od ‘kraljice parfema‘, ali ne može ga iznajmiti: Razlog ne može biti luđi!" - sadrži niz neistinitih navoda, iznesenih od tvrtke Državne nekretnine d.o.o., na čelu s direktoricom Mirelom Habijanec. Budući da se radi o novcu poreznih obveznika te budući da sam spomenuta u navedenom članku - dužna sam reagirati te molim objavu reakcije u cijelosti.

Iz članka je vidljivo da direktorica Mirela Habijanec nastavlja praksu svoje prethodnice, Renate Sabo, koja je iznosila brojne neistine te zataškavala nemar u upravljanju državnom imovinom.

Tvrtka Državne nekretnine je u članku iznijela niz pravnih besmislica i manipulacija:

1. Država je trenutno u posjedu prostora obitelji Rodić i ima svako zakonsko pravo sama iseliti stvari bivšeg korisnika. Apsolutna je neistina da to pravno nije moguće jer stečajni upravitelj ne želi iseliti stvari. Tako se radilo u svim drugim slučajevima gdje je tvrtka Državne nekretnine zatekla stvari od bivših korisnika - iselile bi se stvari u za to određeno skladište, a prostor se dao u zakup. Sada je to odjednom nemoguće učiniti ?!

2. Zbog ogromnih dugova koje je ostavila obitelj Rodić, država ima zakonsko pravo zadržanja stvari koje su ostale u prostoru do isplate duga u cijelosti (dugovanje prelazi vrijednost stvari). Direktorica Habijanec očito gleda interese obitelji Rodić, a ne štetu koju trpi država pa su joj bitnije i vrijednije njihove stvari od štete koju trpi država.

3. Stečaj bivšeg korisnika znači da država nikada neće naplatiti ogromno dugovanje za dugogodišnje korištenje prostora, iako se Habijanec hvalila pokrenutim postupcima naplate. Upravo sam na to upozoravala cijelo ovo vrijeme.

Država je u zadnjih tri i pol godine, od samo ta dva poslovna prostora, mogla uprihoditi najmanje 260 000 eura (skoro 2 milijuna kuna). U taj iznos nisu uračunati troškovi za režije koje država i dalje plaća. Šteta je još i veća jer prostori nisu dodijeljeni poštenim poduzetnicima, a koji bi tamo otvorili nova radna mjesta.

Takvo štetočinsko postupanje je započeto u lipnju 2020. kada je ministar Mario Banožić spriječio moje zakonito postupanje i pečaćenje prostora. Nastavilo se servilnim postupanjem Renate Sabo, a sada postaje očito da Mirela Habijanec nastavlja istim takvim putem. Tome u prilog govori činjenica da je Habijanec, protivno Pravilniku o radu, upravljanje poslovnim prostorima i složene pravne poslove prepustila osobi koja je po zanimanju vjeroučiteljica.

Zbog svega gore navedenog sam prije pune dvije godine USKOK-u podnijela opsežnu kaznenu prijavu. Međutim, iz nepoznatog razloga, USKOK se dvije godine ne želi očitovati hoće li postupati po mojoj kaznenoj prijavi.

Tko će odgovarati za ogromnu financijsku štetu koju država i svi mi trpimo?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:08