‘PUNO JE STVARI...‘

Država vratila prostor od ‘kraljice parfema‘, ali ne može ga iznajmiti: Razlog ne može biti luđi!

Državne nekretnine dali bi prostor u zakup za 2 tisuće eura mjesečno, ali su spriječeni jer stečajni upravitelj ne želi iseliti stvari

Žaneta Rodić, vlasnica tvrtke Delfino u vlasništvu je imala parfumeriju koja se nalazila u Dežmanovom prolazu.

 Tomislav Kristo/Cropix

Država do danas, gotovo dvije godine nakon što je afera početkom 2022. izašla u javnost, nije uspjela iz prostora u Dežamanovoj ulici iseliti parfeme i namještaj nekadašnje parfumerije i lokala čija je vlasnica bila poznata zagrebačka "kraljica parfema", kako su je mediji prozvali, poduzetnica Žaneta Rodić.

U zimu 2022. predsjednik Zoran Milanović prozvao tadašnjeg ministra Marija Banožića da je dok je bio ministar graditeljstva stao u zaštitu obitelji Rodić i s njima povezanim tvrtkama, koje je tadašanja direktorica u tvrtki Državne nekretnine Maja Đerek pokušavala iseliti iz državnih prostora za koje godinama nisu plaćali najam. No, država još uvijek nije uspjela u svom naumu.

Prilično bizarno zvuči da je i sud ovo ljeto razriješio s tog slučaja, čak, i stečajnog upravitelja koji je odbio iz prostora u Dežmanovoj preseliti spomenute stvari kako bi ga država mogla dati dalje u najam.

Naime, tvrtka Delfino promet d.o.o. u tom je poslovnom proslovnom prostoru obavljala registriranu djelatnost, a nakon otvaranja stečaja stečajni upravitelj je raskinuo ugovor o zakupu i predao prostor vlasniku, odnosno tvrtki Državne nekretnine. Međutim, unatoč zakonskoj obvezi zakupoprimca, stoji u Rješenju Trgovačkog suda o razrješenju stečajnog upravitelja, da "zakupljenu stvar vrati vlasniku slobodnu od osoba i stvari, u prostoru su i nakon njegove predaje ostale pokretnine stečajnog dužnika (parfemi i sl.).

- Vlasnik ne može dalje raspolagati prostorom i dati ga u zakup trećoj osobi, a najniža mjesečna zakupnina je dvije tisuće eura - navodi se u tom dokumentu.

Državne nekretnine su, stoji dalje, u nekoliko navrata pozvale stečajnog upravitelja Zvonka Tomljanovića da isprazni predmetni prostor, jer nepostupanjem nanosi štetu vlasniku, ali je on to odbijao. Pokušali smo razgovarati i sa bivšim stečajnim upraviteljem Tomljanovićem, ali kazao je da više nije u tom predmetu te da ga ne može komentirati.

- U zadnjem odgovoru od travnja ove godine stečajni je decidirano izjavio da neće premještati pokretnine zato što je u tijeku tužba bivše zakonske zastupnice pravnog prednika stečajnog dužnika (obitelji Rodić) radi utvrđenja vlasništva na pokretninama. Stečajni je naveo da se trebala održati dražba za prodaju pokretnina, ali kako je bivša zakonska zastupnica podigla tužbu radi izlučenja pokretnina iz mase i povrata stvari s prijedlogom za osiguranje privremenom mjerom, dražba je odgođena do donošenja presude - navodi se u Rješenju suda.

image

Državni poslovni prostor u Dežmanovoj ulici u Zagrebu u kojem je nekad bila parfumerija u vlasništvu Žanet Rodić.

Vanja Nezirović/

Stečajni upravitelj je obrazložio, nadalje, da ne može postupiti po zahtjevu vlasnika zbog moguće štete na opremi.

- S obzirom da stečajnu masu čini oprema koja je fizički ugrađena u objekt (police, ormari, šank), a čijom bi se demontažom prouzročila šteta, za koju stečajni upravitelj ne želi snositi odgovornost, obavijestio je vlasnika prostora da do okončanja sudskog postupka neće premještati predmete - nadalje stoji.

Sud je nakon toga sazvao skupštinu vjerovnika na kojoj je donesena odluka da se nalaže stečajnom upravitelju da izmjesti pokretnine, ali je stečajni ustrajao kod svoga stava, stoga je sud utvrdio da "svoju dužnost ne obavlja uspješno jer odbija postupiti po odluci skupštine te su izabrali novog stečajnog upravitelja".

U Državnim nekretninama kažu da su u posjed prostora u Dežmanovoj došli u u lipnju 2022., u rujnu stambenog prostora u Tomićevoj, kojem su se također koristile tvrtke povezane s obitelji Rodić.

- Prostor u Tomićevoj bio je slobodan od osoba, stvari i postupaka te je bio predmetom natječaja i danas ostvaruje prihod. Isto očekujemo i od prostora u Dežmanovoj, ali nakon što nekretnina prestane biti opterećena sudskim postupcima, a imovina izmještena, odnosno kada prostor bude slobodan za normalno raspolaganje. Zatraženo je izmještanje stečajnih stvari iz prostora. Za iste je od strane fizičke osobe podnesena tužba za izuzimanjem zatečenih stvari iz stečajne mase i zabranom otuđenja i opterećenja zatečenih stvari. Također je podnesena tužba za smetanje posjeda i protiv Državnih nekretnina i protiv Republike Hrvatske - odgovaraju iz Državnih nekretnina.

Sličnu situaciju imaju i s prostorom u kojem je nekad spomenuta obitelj držala poznati zagrebački lokal Flores iz kojeg ih država također već godinama pokušava iseliti.

- Državne nekretnine dobile su prvostupanjsku presudu radi smetanja posjeda na koju se bespravni korisnik žalio te je postupak na drugostupanjskom sudu - stoji u njihovom odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:03