TAJNA PROCEDURA

Kapetan Dragan već na putu za Split

Dragan Vasiljković u četvrtak će biti prvi put ispitan, a tu večer će prvi put noćiti u zatvoru na Bilicama
 CROPIX

Srpski zapovjednik Knindži i Crvenih beretki u takozvanoj Republici Srpskoj Krajini tijekom Domovinskog rata, Dragan Vasiljković, poznatiji pod ozloglašenim nadimkom Kapetan Dragan, u četvrtak će konačno doći u Split kako bi se suočio s optužbama za ratne zločine.

Iako su detalji njegova izručenja iz Australije zasad obavijeni tajnom, prema informacijama do kojih je došao Jutarnji gotovo je sigurno kako će Kapetan Dragan sletjeti zrakoplovom na zagrebački Pleso u pratnji pripadnika hrvatskog Interpola. Zatim će biti prebačen u Split gdje ga čeka optužnica za dva kaznena djela ratnog zločina protiv zarobljenika te jedan protiv civila.

Sigurnosna procjena

Vasiljkovića će u Hrvatskoj dočekati njegov branitelj po službenoj dužnosti, splitski odvjetnik Darko Stanić, koji se tog posla prihvatio nakon što ga je više odvjetnika odbilo, pravdajući se unaprijed dogovorenim obavezama.

Darko Stanić inače je odvjetnik poznat po zastupanju optuženih u slučaju Lora, a branio je i još jednog kapetana JNA, Aleksandra Lazarevića, osuđenog na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog granatiranja Zadra i okolice.

Stanić zasad ne zna detalje Vasiljkovićeva dolaska, no kaže kako postoji uobičajena procedura kada su takvi slučajevi u pitanju.

- Nemam nikakvu službenu informaciju. Tek sam prije desetak dana dobio rješenje suda da sam Vasiljkovićev branitelj po službenoj dužnosti. No, prema zasad dostupnim podacima, Vasiljković bi u četvrtak ujutro trebao biti u Splitu, što znači da će vjerojatno dan ranije sletjeti u Zagreb. Potom će biti predan pritvorskom nadzorniku koji će obavijestiti Županijsko državno odvjetništvo o dolasku osumnjičenika. Potom počinje teći rok od 16 sati u kojem Dragan Vasiljković mora biti ispitan. Vjerojatno će tužitelji od suca istrage tražiti i dobiti trideset dana istražnog zatvora za Vasiljkovića, koje će provesti u splitskom zatvoru Bilice - kazao je jučer odvjetnik Stanić.

Čeka ga zasebna ćelija

Neslužbeno doznajemo da u splitskom zatvoru zasad ne provode posebne pripreme za Vasiljkovićev dolazak. Sigurno je da će biti smješten u zasebnu ćeliju, no posebnih uvjeta neće imati.

- Iako se radi o medijski eksponiranom liku, nas nitko ne impresionira, ma kakav slučaj bio - kaže naš sugovornik.Vasiljkoviću će se suditi na Županijskom sudu u Splitu, unatoč činjenici da je riječ o predmetu iz Šibenika, jer je to regionalni sud za ratne zločine. Dođe li do osuđujuće presude, bit će najprije upućen na jednomjesečnu dijagnostiku u zagrebački zatvor u Remetincu, nakon čega će ići na odsluženje kazne u jednu od hrvatskih zatvorskih ustanova. Zbog tri ratna zločina, objedinjenih u jednoj optužnici, može dobiti najviše dvadeset godina zatvora. Odvjetnik Stanić kaže kako će se Vasiljkoviću u moguću kaznu priznati i gotovo devet godina provedenih u australskom ekstradikcijskom pritvoru.

- Stoga je maksimalna moguća kazna koju će odslužiti u Hrvatskoj nešto dulja od 11 godina - kaže Stanić. Uz dobro vladanje, Kapetan Dragan na slobodu bi mogao već za šest do sedam godina.

Pitanje odvjetnika

S obzirom da je Vasiljković već ranije izrazio nepovjerenje prema hrvatskim pravosudnim institucijama, odvjetnik Stanić ne očekuje da će ostati njegov branitelj, jer ga je dodijelio sud. Podsjetimo, Kapetana Dragana tereti se za tri ratna zločina počinjena tijekom Domovinskog rata u razdoblju od 1991. do 1993.

Tereti ga se da je kao jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u svojstvu zapovjednika Jedinice za posebne namjene, na kninskoj tvrđavi te kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao hrvatske zarobljenike, mahom vojnike i policajce.

Sudit će mu se i za napad na policijsku postaju u Glini 1991., koju se smatra prvom oružanom akcijom na našem teritoriju nakon proglašenja nezavisnosti. Vasiljković je devet godina proveo u Perthu, pokušavajući izbjeći izručenje Hrvatskoj. Nakon što su iscrpljene sve mogućnosti, konačno će biti predan Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:14