ARHEOLOGIJA

IZUZETNO VRIJEDNO OTKRIĆE U VUČEDOLU 'U ovom trenutku riječ je o najstarijem nalazu šahovnice'

 
 HTV

HRT izještava o novim vrijednim otkrićima u Vučedolu. Ondje su, naime, pronađene izuzetno očuvane kadionice stare pet tisuća godina. Nakon obrade vjerojatno će biti izložene u Muzeju vučedolske kulture, a veliku pozornost privukao je i jedan drugi nalaz s ukrasom po kojem je Hrvatska nadaleko prepoznatljiva.

Tako je iskopana jedna od najranijih kadionica, koje su vrlo zanimljive jer su bliske s kalendarom. - Na njima imamo ukras koji najčešće pokazuje Veneru koja putuje oko Sunca i Vučedolac je to pratio, objašnjava profesor Aleksandar Durman, koji je sudjelovao u istraživanju.

- Pronađene su i zanimljive keramičke rukotvorine na kojima se nalazi Hrvatima poznat uzorak. Radi se o jednoj vučedolskoj plitici, tu fali još jedna noga. S ove strane vidimo ukras šahovnice. Mogli bi se reći da je to najstariji nalaz šahovnice trenutno, ističe Danijela Roksandić, asistentica na Odsjeku za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Vučedolsko poimanje svijeta iskazano je simbolima na njihovim posudama koji se mogu tumačiti kao najstarije europsko pismo. Sav ukras na njima nosi nebesku simboliku. Uglavnom kadionice imaju motiv planeta Venere jer pokazuju kako se i kalendar može korigirati promatranjem Zemlje i Venere koje kruže oko Sunca, kaže Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Vučedolska kultura bila je među naprednijima u mnogočemu: ondje je počela prva serijska proizvodnja metala, nastao je najstariji kalendar u Europi - čak pet stoljeća stariji od Stonehenga. No Vučedol zasigurno skriva još mnoge tajne, navodi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 22:41