Trijenale arhitekture u Bukureštu

Dva hrvatska muzeja proglašena najboljim interijerom i javnom zgradom središnje i istočne Europe

Nagrađeni hrvatski arhitekti za stalni postav antike u Arheološkome muzeju u Zadru i Muzej vučedolske kulture
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

ZAGREB - Hrvatski arhitekti postigli su novi međunarodni uspjeh i osvojili dvije nagrade na Trijenalu arhitekture središnje i istočne Europe u Bukureštu (East Centric Architecture Triennale 2016), odnosno dva hrvatska muzeja proglašena su najboljima u kategorijama interijer i javne zgrade.

Nagradu u kategoriji interijer dobili su arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić za Stalni postav antike u Arheološkome muzeju u Zadru, a nagradu u kategoriji javne zgrade Radionica arhitekture + Vanja Ilić (Iva Pejić, Josip Sabolić, Mario Škariot, Goran Rako, Vanja Ilić) za Muzej vučedolske kulture.

Vukovar, 300615.
Uz nazocnost ministra kulture Berislava Sipusa i ministra kulture Darka Lorencina otvoren je stalan postav Muzeja vucedolske kulture.
Na fotografiji: otvorenje muzeja.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / HANZA MEDIA
Muzej vučedolske kulture

Uspjeh hrvatskih projekata, od kojih su oba nacionalni muzeji, predstavlja veliki doprinos promociji hrvatskoga kulturnog identiteta arhitekture, kulturnoga nasljeđa i pozicioniranja Hrvatske kao relevantne i konkurentne zemlje na međunarodnoj kulturnoj i turističkoj sceni, stoji u priopćenju koje je u utorak uputila Vanja Ilić, jedna od nagrađenih arhitektica.

Glavni rumunjski grad ugostio je protekloga vikenda arhitekte koji su se okupili na trijenalu na kojemu je predstavljena recentna arhitektonska scena u središnjoj i istočnoj Europi u posljednjih pet godina, a u njegovu je središtu bio specifični identitet i pristup te arhitektonske sredine unutar globalne arhitektonske scene.

Zadar, 301114.
U sklopu programa svecanog obiljezavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krsevana, danas je odrzan Dan otvorenih vrata Arheoloskog muzeja.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / HANZA MEDIA
Arheološki muzej u Zadru

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija - stambena arhitektura, interijer, javne zgrade, rekonstrukcije i vanjski javni prostor. Finaliste i pobjednike u svakoj od pet kategorija između nekoliko stotina pristiglih radova odabrao je međunarodni stručni žiri sastavljen posebno za svaku kategoriju, a žirijem je predsjedao ugledni austrijsko-francuski arhitekt Dietmar Feichtinger.

Između nekoliko stotina radova odabrano je po pet finalista u svakoj od pet kategorija koji su pred međunarodnim žirijem javno prezentrali radove, nakon toga donesene su odluke o nagradama, a u svakoj kategoriji dodijeljena je samo jedna - glavna nagrada. Svečana dodjela nagrada priređena je u Nacionalnome teatru u Bukureštu.

East Centric Architecture Triennale 2016, manifestacija je posvećena srednje i istočnoeuropskoj arhitekturi i kritici. Središnja tema trijenala bila je izložba "Drifting architecture", pisanje eseja (kritički diskurs) i East Centric Arhitext Nagrade.

Kako je navedeno u priopćenju, Trijenale arhitekture u Bukureštu platforma je za raspravu i razmjenu iskustava za praktičare, kritičare, studente i širu javnost, a podržava i kritički diskurs kroz različite aktivnosti na samoj manifestaciji - izložbe, konferencije, debatna događanja, natječaje te natječaje, nastojeći dati sveobuhvatan pregled različitih arhitektonskih diskursa istočne i središnje Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:50